Mängd: ca 1 liter
Ingredienser:
3 apelsiner, ca 500 g
5 dl vatten
125 g kärnfria katrinplommon, ½ påse
3 tsk pektinpulver
6 dl socker
½ tsk citronsyra
½ dl skållad, strimlad mandel
Ev. 3 msk whisky, konjak eller portvin
Gör så här:
Skölj apelsinerna väl och borsta skalet med mjuk borste.
Dela apelsinerna mitt itu på längden och sedan i klyftor.
Skiva dem tunt för hand eller i matberedare.
Häll apelsiner och vatten i en gryta.
Koka under lock i 30 minuter.
Skär plommonen bitar och blanda ner i grytan, låt koka ytterligare 5 minuter.
Blanda pektinpulvret med ½ dl socker.
Rör ner i blandningen och koka 1 minut.
Tillsätt resten av sockret, citronsyran och mandeln.
Koka ca 3 minuter.
Ös upp i bensoatsköljda burkar och sätt på täta lock.