Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Börja med att koka potatisen.
Gör bullarna:
Mixa solroskärnorna fint i en mixer.
Lägg över i en separat skål.
Mixa kidneybönorna och havregrynen.
Blanda ned i skålen med frömixet.
Riv den gula löken fint, blanda i. Slå på soja, och peppar (tex svartpeppar men vitpeppar är också gott). Rulla till bollar, blir ca 20 stycken.
Stek på medelvärme i olja.
Gör löksåsen:
Skär de gula lökarna i ringar.
Fräs i olja till de blir blanka och mjuka.
Ta undan löken ur stekpannan.
Vispa i havregrädden i pannan och smula ned buljongtärningen så att den löser sig.
Blanda mjöl och vatten (är enkelt att göra i en glasburk som du stänger och skakar lite).
Slå över på såsen, låt koka upp så att den tjocknar lite.
Låt såsen puttra.
Lägg i soja, salt och peppar efter smak.
Lägg i löken.
Servera nykokt potatis med vegobollarna och löksås och gärna morötter och lingon till.