Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 5 minuter
Ingredienser:
500 g lammfärs
1 liten gul lök
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
1 msk hackad mynta
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
1 krm svartpeppar
2 msk rapsolja
rucola
Sötpotatis:
4 små sötpotatisar (ā 150 g)
2 msk rapsolja
2 tsk flingsalt
Yoghurt:
2 1/2 dl matyoghurt
2 msk hackad mynta
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
Gör så här:
Yoghurt:
Blanda yoghurten med mynta, pressad vitlök och salt.
Sötpotatis:
Skölj potatisen.
Skär den i 1 cm tjocka skivor på längden.
Pensla skivorna med olja och stek dem 5-6 minuter på varje sida.
Strö på salt.
(Eller stekt potatisen kortare tid och låt potatisen istället bli färdig i ugnen. 225 grader i drygt 5 minuter).
Köttbullar:
Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt svälla i 10 minuter.
Skala och finhacka löken och stek den mjuk i lite av oljan.
Blanda lammfärsen med ströbrödet, löken, ägget, myntan och kryddorna.
Rulla färsen till 20 köttbullar.
Stek dem i omgångar i olja i en stekpanna 6-8 minuter.
Lägg upp sötpotatisen och köttbullar på tallriken.
Häll över yoghurtsåsen.
Garnera med rucola.