Ingredienser:
2 liter (ca 1kg) vindruvor, tex röda (bären borttagna från klasen)
2 st kiwifrukter (eller mango)
4 dl vatten
9 dl syltsocker
½ tsk (eller 1 tsk) ev. Multi gelésocker för fastare gelé
2 tsk Atamon (flytande) till burksköljning
Gör så här:
Skölj druvklasarna.
Rensa druvorna från klasarna och mät/väg upp 2 liter /1 kg rena bär.
Koka bär och vatten ca 10 min.
Mosa sönder bären mot grytans kant.
Häll massan i silduk med skål/kastrull under.
Låt självrinna i 30-40 min.
Mät saften och häll tillbaka i ren gryta.
Tillsätt syltsocker och ev. gelésocker.
Rör om och låt stormkoka i 1 min.
Gör geléprovet:
Häll lite gelé på ett fat.
Dra ett finger genom massan.
Rinner det ej ihop utan kvarstår "benan", så är det klart.
Skumma väl.
Blanda 2 tsk Atamon med 1 dl varmt vatten och skölj burkar och lock med det.
Häll upp gelén i burkarna och sätt på locken.