Ugn: 200 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
250 g rimmat stekfläsk
1 medelstor gul lök
1/2 kg ungnötslever
2 dl glutenfri mjölmix
2 dl havregrädde eller laktosfri matgrädde
1 msk salt
2 krm salpeter
1 msk sirap
1 tsk mald vitpeppar
1 krm mald kryddpeppar
1 msk salvia
Garnering:
100 g mandarinklyftor i sockerlag
10 röda cocktailbär
2 dl buljong
2 gelatinblad
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Skär bort svålen på fläsket.
Skala löken.
Skär lever, fläsk och lök i bitar.
Lägg ner det i en matberedaren med stålkniv.
Kör så att allt blir finfördelat.
Vispa samman övriga ingredienser.
Blanda samman alla ingredienser väl.
Häll smeten i en 1 1/2 liter avlång sockerkaksform och ställ in dem i nedre delen av ugnen.
Grädda ca 1 timme. Vid 70° innertemperatur är pastejen klar.
Låt pastejen kallna innan den garneras.
Garnering:
Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten.
Krama ur och smält dem i lätt upphettad buljong ev. smaksatt med glögg.
Låt svalna något.
Dekorera med mandarinklyftor och röda cocktailbär.
Skeda upp det över pastejen.
Ställ kallt och plant att stelna.
Tips:
Pastejen och patén kan frysas ogräddade i sina formar och sedan gräddas efter upptiningen.
De kan också frysas gräddade men ogarnerade, men kan lätt bli gryning i konsistensen.
Pastej och paté bör inte fryslagras mer än 1-2 månader.
Man kan också dela upp smeten i många små aluminiumformar som man tar fram efterhand.