Antal: 6 portioner
Ugn: 180 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
120 g smör
0,5 tsk salt
5 msk vatten
FYLLNING:
1 liter färsk grönkål, rensad och utan stam, hackad
1 msk olivolja
1 krm salt till grönkålen
0,5 krm vitpeppar
ÄGGSTANNING:
4 ägg, medelstora
2 dl grädde
0,5 tsk salt
0,5 dl mjölk 3%
125 gram riven lagrad ost, valfri sort eller Västerbotten eller mozzarella
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
Hacka smöret i små kuber och lägg i en skål med mjöl och salt samt vatten.
Arbeta hastigt ihop till en pajdeg.
Täck över degen och ställ i kylen en kvart.
Skölj grönkålen, skär bort stammar och strimla den.
Fräs under omrörning grönkålen i 5 minuter i lite olivolja.
Salta med något krm salt under tiden. Lägg över i en skål och låt svalna.
Ta ut pajdegen och kavla ut den eller tryck ut i en pajform.
Stick hål med en gaffel i pajdegen här och där.
Grädda pajskalet i 8 minuter i mitten av ugnen.
Blanda i äggen med grönkålen samt tillsätt grädde, något krm salt och halvt krm vitpeppar samt riven ost.
Häll fyllningen i pajskalet.
Grädda grönkålspajen i ca 30 minuter eller tills pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat.
Passa den under tiden och börjar den brännas på kanterna mot slutet så kan du sänka värmen till 175 grader samt lägga över lite bakplåtspapper eller folie.
Ta ut och låt pajen svalna något innan servering.