Till 20 stycken:
5 dl mjölk
50 g färska örter, tex basilika, rucola, persilja
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
200 g riven ost, tex texmex
12-13 dl vetemjöl
Gör så här:
Värm mjölken till fingervärme, ca 37°C.
Mixa örterna med lite av mjölken.
Smula jästen i en bunke och rör ut den i örtmjölken.
Tillsätt resten av mjölken, smör, salt, honung, hälften av osten och det mesta av mjölet.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Jäs under bakduk ca 1 timme.
Sätt ugnen på 250°C.
Stjälp upp degen på mjölad bänk.
Dela den i två delar och platta ut dem med händerna till 20x20 cm stora fyrkanter.
Skär 2 cm breda remsor med en vass kniv.
Vrid några varv och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Strö över resten av osten.
Låt jäsa 10 minuter.
Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter.
Låt svalna på galler utan bakduk.
Sprödvärm gärna bröden snabbt i ugnen innan servering.