Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
600 g kalvfärs
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
1 liten gul lök
75 g fetaost
4 soltorkade tomater
1 msk finhackade örter (jag använde persilja och timjan)
salt och nymalt svartpeppar
smör till stekning
Grönsaker:
600 g potatis
2-3 morötter
1 röd paprika
1 stor rödlök
1/2 zucchini
1-2 msk olivolja
flingsalt
Örtsmör:
100 g rumsvarmt smör
1 msk blandade örter
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk citronsaft och lite rivet skal
flingsalt och svartpeppar
Gör så här:
Stöt örter och vitlök med i en mortel.
Blanda med smör och citron och smaka av med salt och peppar.
Vira in smöret i plastfolie och lägg in i kylen så att det stelnar.
Värm ugnen till 200 grader.
Tvätta och klyfta potatis och morot.
Kärna ur paprikan och skär i tjocka strimlor.
Halvera eller klyfta löken.
Skär zucchini i tjocka skivor.
Lägg alla grönsaker på bakplåtspapper och droppa över olja.
Rosta i ugn ca 25 minuter.
Strössla med flingsalt.
Lägg ströbröd i en stor bunke och häll över mjölk.
Låt svälla ett par minuter.
Finhacka löken och skär tomaterna i små bitar.
Blanda ner ägg, lök och färs.
Vänd sist ner smulad fetaost, tomat och örter samt krydda med salt och nymald svartpeppar.
Forma färsen till åtta biffar och stek i smör.
Servera med örtsmör och rostade grönsaker.