Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 gram halloumiost
2 msk olivolja
Bulgursallad:
2 dl bulgur
4 dl vatten
0,5 tsk salt
100 gram färsk spenat
30 gram isbergssallad eller grönsallad
0,5 rödlök
2 avokado
20 cocktailtomater
4 msk olivolja
0,5 tsk salt
Morotstzatziki:
200 gram matyoghurt
4 stora morötter
2 klyftor vitlök
0,5 tsk salt
1 tsk curry
2 krm cayennepeppar eller några droppar tabasco
Gör så här:
Bulgursallad:
Koka först bulgur, koka upp vattnet i en kastrull (eller använd tekokare och häll kokande vatten i en kastrull).
Tillsätt salt samt bulgur och rör om.
Sätt gärna på lock.
Koka på låg värme i 12 minuter.
Ta av kastrullen från värmen och låt bulguren stå i några minuter, ca 5 minuter.
Bred ut den kokta bulguren på en bricka och låt det svalna.
Salladen:
Skölj spenaten och lägg i en stor skål.
Skölj isbergssallad och riv bladen grovt.
Lägg i skålen.
Skala, dela och strimla rödlöken och lägg i skålen.
Dela avokadosarna, sätt kniven i kärnan och vrid ur den, ta en sked och gröp ur halvorna.
Lägg på en skärbräda och skär dem i strimlor.
Lägg i skålen.
Skölj tomater och dela dem samt lägg i skålen.
Blanda i olivolja, kall eller ljummen bulgur samt smaka av med salt.
Bulgursalladen är klar att servera på ett fat, tallrik eller ur skålen till halloumiosten.
Morotstzatziki:
Skala morötter.
Finriv morötterna och lägg i en skål.
Tillsätt och rör i matyoghurt.
Skala och pressa vitlöken och rör i den.
Rör i salt, curry samt cayennepeppar eller tabasco och smaka av.
Tillsätt ev. mer kryddor efter smak.
Tzatziki med morot och curry är klar att servera.
Lägg gärna upp i en fin skål eller på tallrik till halloumiosten.
Stek eller grilla halloumiosten:
Vänd halloumiosten i olivolja.
Stek eller grilla halloumiosten så att den får färg, ca 2-3 minuter på varje sida.
Servera halloumiosten med bulgursalladen och morotstzatzikin.