Antal: 4 portioner
Ingredienser:
100 g mörk choklad (70 %)
1-2 msk konjak (går att byta ut mot 2 msk espresso)
3 dl vispgrädde
4 fikon
1 dl konjak
½ dl mörkt muskovadosocker
½ vaniljstång eller vaniljpulver
Gör så här:
Smält chokladen.
Värm konjaken till cirka 50 grader och tillsätt den till chokladen, rör till en slät blandning.
Vänd försiktigt ner den vispade grädden och fördela sedan moussen i vackra glas.
Ställ kallt för att stelna i minst en timme.
Häll på lite konjak just före serveringen.
Dela vaniljstången på längden.
Lägg konjak, socker och vaniljstång i en kastrull och låt koka upp.
Lägg i fikonen, sänk värmen och sjud under lock i 15-20 minuter.
Ta upp fikonen ur grytan och låt dem svalna.
Koka ihop lagen.
Dela fikonen i klyftor och servera tillsammans med chokladmoussen.
Toppa eventuellt med lite vispad grädde.