Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Pannacottan:
1½ geletinblad
1 vaniljstång
1½ dl vispgrädde
¾ dl strösocker
3 dl gräddfil
Kryddkokta äpplen:
2 äpplen
½ dl socker
½ dl vatten
1 stjärnanis
1 kanelstång
½ tsk stött kardemumma
Servering:
1 dl mandelspån, rostade
Gör så här:
Pannacottan:
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 minuter.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Koka upp grädde, socker och vaniljfrön.
Ta kastrullen från värmen.
Rör ner gelatinet i grädden så att det smälter.
Blanda ner gräddfilen.
Häll upp i glas och låt stå i kyl minst 4 timmar.
Kryddkokta äpplen:
Skala, kärna ur och klyfta äpplena.
Smält sockret i en kastrull.
Tillsätt vatten och kryddor. Låt koka några minuter.
Lägg i äppelklyftorna och koka på svag värme 5-10 minuter.
Låt det svalna.
Lägg äppelklyftorna på pannacottan och strö över rostade mandelspån vid servering.