Foodish

Varm brietårta med glöggkokta päron

Av Maria - 2022-08-30 09:15

Antal: 15 portioner

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

1-2 brietårtor i olika storlekar


Röda päron:

2-3 dl glögg

2-3 fasta päron

Vatten


Glöggsirap:

1 dl av vätskan från röda päron

1 dl socker eller sirap till glöggsirapen


Vita päron:

3 dl vitt matlagningsvin

1 tsk kardemumma

1 apelsin, det finrivna skalet

2 dl socker

½ dl honung

2-3 fasta päron

1 påse aprikoser, 200 g

Vatten


Gör så här:

Röda päron:

Koka upp glögg i en kastrull.  

Skala päronen och lägg ner dem i den sjudande vätskan.

Fyll upp med vatten så de täcks.

Sänk temperaturen, sjud på låg värme tills päronen är mjuka.

Det kan variera beroende på hur mjuka päronen är från början.

Godast blir päronen om de får suga åt sig av vin och kryddor i 30-45 minuter.

När päronen är mjuka, ta upp dem och låt dem svalna något.


Glöggsirap:

Gör en sirap av glöggen.

Låt ca 1 dl vätska sjuda tillsammans med 1 dl socker tills konsistensen blir som tunn sirap.

Ta av och låt svalna. Låt den inte bli för tjock för då blir den hård när den stelnat.


Vita päron:

Koka upp vitt vin i en kastrull tillsammans med kryddor och socker.

Skala päronen och lägg dem i den sjudande vätskan tillsammans med 1 påse aprikoser.

När päronen är mjuka ta upp dem och spara aprikoserna.


Brieosten:

Ca 15 minuter före servering, sätt ugnen på 200 grader.

Ställ in osten i ca 10 minuter så att den mjuknar något. 

Ta ut osten och fördela hela och halva päron.

Ringla över glöggsirapen.


Aprikoserna:

Mixa aprikoserna, servera dem till osten eller häll upp på en burk och förvara kallt till ett senare tillfälle. De kan användas vid tillagning av mjuka kakor, paj eller bröd.

Kan även användas som pålägg eller till ostbricka.

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards