Foodish

Lammstek med senapssås, bacon & svamp

Av Maria - 2022-11-13 08:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 150 grader, ca 1 timme + 225 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

1 urbenad lammstek (ca 800 g)
6 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk olivolja
1 msk smör (eller mjölkfritt margarin)
6 kvistar timjan

Potatis:
600 g små mandelpotatisar
1 tsk salt
1 msk olivolja

Sås:
200 g svamp (tex skogschampinjoner)
schalottenlökar
1 paket bacon
1 msk olivolja
2 krm salt
1 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
2 tsk Maizena utrört i lite vatten
1 tsk hackad timjan
2 msk skånsk senap

Vitkål:
400 g vitkål
2 msk smör (eller mjölkfritt margarin)
2 msk honung
2 msk pressad citron
1 tsk salt

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 150°.

Salta och peppra lammsteken.

Skär små snitt i steken och tryck in vitlöksklyftorna i skårorna.

Bryn den runt om i olivolja och smör.

Lägg kött och timjan i en ugnssäker form och stek mitt i ugnen till 58° innertemperatur ca 1 timme.

Ta ut steken och låt den vila ca 15 min innan den skärs i skivor.

Höj ugnsvärmen till 225°.

Skala mandelpotatisen och blanda den med salt och olivolja i en ugnssäker form.

Tillaga mitt i ugnen ca 30 min tills den är mjuk och fått fin färg.

Ansa och skär svampen i mindre bitar.

Skala och hacka löken och strimla baconet.

Stek svampen i olivolja ca 1 minut.

Tillsätt bacon, schalottenlök och salt och stek ytterligare några minuter.

Häll på vin, vatten och fond och låt koka upp.

Häll över i en kastrull och låt koka ca 5 min.

Blanda i Maizenan och låt koka upp.

Blanda ner timjan och senap precis före servering.

Skär vitkålen i ca 2 x 2 cm stora bitar.

Stek vitkålen i smör, ca 1 minut.

Tillsätt honung, citronsaft och salt och stek ytterligare ca 3 min.

 


Servera lammet  med sås, potatis och vitkål.

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards