Foodish

Savojkåldolmar med blomkålsris (LCHF)

Av Maria - 2023-07-12 09:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 30-45 minuter


Ingredienser:
1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 zucchini

1 aubergine

1 röd paprika

Olivolja

200 g färs (köttfärs, viltfärs, kycklingfärs eller quornfärs)

Salt

Peppar

Kvistar av timjan

1 savojkålshuvud

2 dl + 1 msk crème fraiche

1-2 dl kyckling- eller grönsaksbuljong


Blomkålsris:

1 blomkålshuvud


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala lök och vitlök.

Finhacka alla grönsaker och fräs i olivolja i en stekpanna.

Fräs färsen och blanda sedan i de frästa grönsakerna och smaka av med salt, peppar och rikligt med timjan.

Spara spadet till senare.

Koka under tiden savojkålen i en stor kastrull och skär av de yttersta bladen vartefter de blir klara, beräkna ett par minuters koktid för varje varv med kål.

Lägg kålbladen på en handduk och låt rinna av.

Fördela en klick färsblandning, en klick crème fraiche, plus en timjankvist på varje blad och vik ihop till ett prydligt paket och lägg med skarven nedåt i en smord ugnsfast form.

Packa formen tätt så håller kåldolmarna formen bäst.

Slå buljong över de färdiga dolmarna och baka i 30-45 minuter i ugn.

Häll gärna av stekspadet från pannan och vispa ihop med ytterligare 1 matsked crème fraiche så får du en god skysås.


Blomkålsris:
Riv blomkålen på den grövsta sidan av ett rivjärn.

Släpp ner blomkålsrivet i kokande vatten i ca 10 sekunder, och häll sedan av vattnet i ett durkslag.

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards