Antal: 5 portioner
Ugn: 225 grader, ca 50-60 minuter
Ingredienser:
700 g potatis, med skal, mjölig sort
150 g grönkål
smör, till stekning
1 gul lök (stor)
3 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk
65 g ansjovisfilé [1 stor burk]
1 msk ansjovisspad
2 msk kaviar
0,75 dl ströbröd
50 g smör
salt
Gör så här:
Skala potatisen och skär den i riktigt tunna stavar, några millimeter tjocka (använd gärna mandolin om du har det).
Skär bort den tjocka stammen från grönkålen och strimla resten fint.
Strimla löken och fräs den mjuk i smör tillsammans med grönkålen.
Varva potatis, lök och ansjovis i en ugnsfast form.
Salta försiktigt mellan varven, tänk på att ansjovisen är salt.
Vispa samman kaviar och mjölk och blanda med grädde och ansjovisspad.
Slå detta över formen/formarna och toppa med ströbröd.
Avsluta med att hyvla smöret över på toppen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter på 225 grader tills allt fått fin färg, potatisen är mjuk och vätskan kokat in.
Låt stå i minst 20 minuter innan servering.