Antal: 8-10 portioner
Ingredienser:
1 rödkålshuvud, ca 1 kg
2 syrliga äpplen
1 gul lök (eller rödlök)
1,5 dl skinkspad (eller grönsaksbuljong)
0,5 dl rött vin
2 msk rödvinsvinäger
1 msk strösocker
salt
vitpeppar
2 msk matfett, helst gåsflott
Gör så här:
Ansa och skölj kålen.
Dela huvudet i fyra klyftor och skär bort stocken.
Skär kålen i fina tunna strimlor.
Klyv och skiva löken tunt.
Skala och skiva äpplena.
Smält matfettet i en rymlig gryta, lägg i kålen och löken och låt det fräsa några minuter under omrörning.
Tillsätt äpplena, rödvin, skinkspad, vinäger, socker, salt och peppar.
Låt allt sakta koka under lock i 1-1 1/2 timme.
Rör i grytan då och då så att kålen inte bränns vid.
Späd med lite skinkspad eller rödvin om det behövs.
Tips:
Om du sätter några droppar vinäger till den färdigkokta rödkålen behåller den sin fina röda färg.