Antal: 4 portioner
Ugn: 150 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
4 rödingfiléer
1 msk olivolja
salt
Brynt smör- och dillslungad potatis:
900 g delikatesspotatis
50 g smör
1 msk färsk dill, finhackad
salt
Sandefjordsås:
100 g smör
1 dl crème fraîche
1 dl vispgrädde
0,5 citron, finrivet skal + några droppar citronsaft
salt
svartpeppar, nymalen
1 msk gräslök, finskuren
Garnering:
gräslök, finskuren
färsk dill
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Ansa rödingfiléerna och bena ur dem.
Salta lätt och låt dra en stund.
Pensla en ugnsform med olivolja i botten.
Lägg filéerna i formen med skinnsidan upp.
Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
Bryn smöret till potatisen under vispning i en liten kastrull.
Finhacka dillen.
Smält smöret till såsen och gå sedan i med vispgrädde och crème fraiche.
Låt småkoka och smaka av med citronskal, citronsaft, salt och peppar.
Vänd ned finskuren gräslök precis innan servering.
Sätt in rödingen i ugnen.
Låt tillagas ca 10-12 minuter tills skinnet går lätt att dra av.
Dra försiktigt bort skinnet från rödingen.
Servering:
Lägg upp hela rödingfiléer på tallrikar som fått värmas i ugnen.
Häll såsen över fisken och lägg potatis vid sidan om som slungats i brynt smör och dill.
Garnerna med finskuren gräslök och dillvippor.