Ingredienser:
200 g solroskärnor [3,25 dl]
25 g ramslök, hackad [1,25 dl]
16 g persilja, krusbladig och hackad [0,8 dl]
16 g spenat, hackad [0,8 dl]
25-30 g parmesanost (eller näringsjäst) [8 msk]
salt (efter smak)
250 g olivolja [2,7 dl]
citronsaft, färskpressad efter smak
Gör så här:
Mixa solroskärnorna tills dem är jämnt grovhackade, lägg åt sidan i en skål.
Väg upp din olja men spara 50 g vid sidan för att kunna tillsätta vid behov.
Mixa ihop resterande ingredienser, utom solroskärnorna och den extra oljan, tills örterna är finfördelade.
Häll i kärnorna och mixa tills peston har önskad konsistens, tillsätt den sista oljan om du vill ha den lösare.
Vänta med att tillsätta den färskpressade citronsaften tills användning eller servering, friskheten och smaken är som bäst precis då den pressas.