Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg grytbitar, av högrev eller bog
2 msk smör
1 tsk salt
0.5 tsk peppar
2 msk olja
2 msk curry
2 gula lökar, skalade, i stora bitar
2 hackade vitlöksklyftor
1 hackade röd chili
0.5 hackad grön chilifrukt
2 köttbuljongtärningar
2 msk paprikapulver
15 dl vatten
2 msk mango chutney
0.5 färsk ananas, i bitar
1 dl torkade aprikoser, i bitar
1 dl rostade cashewnötter
0.5 dl rostade kokosflingor
0.5 dl hackad färsk koriander
Gör så här:
Skär bort eventuella senor på grytbitarna.
Hetta upp en stekpanna med lite smör och bryn hälften av köttbitarna på stark värme runt om så att de får en fin stekyta.
Salta och peppra.
Gör likadant med resten av köttet.
Hetta upp oljan i en rymlig gryta.
Tillsätt curryn och låt den fräsa i oljan cirka 30 sekunder.
Lägg i lök, vitlök och chili och låt det fräsa ytterligare någon minut under omrörning.
Tillsätt det brynta köttet, buljongtärningar, paprikapulver och 4/5 av vattnet.
Låt koka länge på medelstark värme, cirka 1,5 timme.
Späd med resterade vatten efter 1 timme.
Rör om då och då.
Provsmaka en köttbit.
Om den är mör och lätt att tugga är köttet klart.
Låt grytan koka tills köttet är riktigt mört och buljongen tjocknat.
Smaka av med mango chutney.
Till servering:
Servera köttgrytan med färsk ananas, aprikoser, rostade cashewnötter (var uppmärksam när du rostar dem i en torr stekpanna, de bränns lätt), rostade kokosflingor och färsk koriander.
Servera med till exempel hirs eller quinoa.
Servering:
Servera med hirs eller quinoa.