Antal: 4-6 personer
Ingredienser:
3 gurkor (ca 1,4 kg)
1 purjolök
2 msk smör
1 lagerblad
1 msk vetemjöl
7 dl kycklingbuljong (fond + vatten)
1 tsk salt
2½ dl matlagningsgrädde
2 msk pressad citron
1 msk finhackad dill
Till servering:
Crème fraiche
Gör så här:
Skala och skiva två av gurkorna.
Ansa och skiva purjolöken.
Fräs gurka och purjolök i smöret ca 5 minuter.
Tillsätt lagerblad och vetemjöl och häll på buljongen.
Krydda med salt.
Sjud under lock ca 30 minuter.
Ta upp lagerbladet.
Mixa soppan med mixerstav och sila den.
Kyl därefter soppan.
Blanda ner grädde i soppan och tillsätt citronsaft och dill.
Skala och kärna ur den återstående gurkan och skär den i halvmånar.
Blanda ner gurkbitarna i soppan.
Servera soppan i skålar med en klick crème fraiche i.
När sommaren är som varmast är det gott att svalka sig med en kall och god soppa.
Den här passar både som lunchrätt eller som förrätt och då räcker den till 10-12 personer.