Foodish

Bönburgare grekisk style, med hembakat hamburgerbröd, tsatsiki & picklad rödlök

Av Maria - 2024-08-15 10:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Burgare:
1 msk chiafrön
6 dl svarta bönor, kokta alternativt 2.4 dl torkade svarta bönor som du själv blötlägger och kokar i förväg
1 dl maizena eller potatismjöl
1 st gul lök
Salt & svartpeppar
Olja att steka i

Tsatsiki
0.3 st zucchini
2 dl yoghurt eller havrefraiche
2 st vitlöksklyftor
Salt & svartpeppar
Några droppar olivolja

Snabbpicklad rödlök:
2 st röd lök
2 msk vinäger eller citronsaft
 
4 st bröd
 
Gör så här:

Gör burgarna:
Blötlägg chiafrön i samma mängd vatten och låt stå.

Mixa bönorna grovt, det ska vara lite bitar kvar.

Lägg i en bunke och blanda i maizena, riven gul lök, salt, peppar.

Blanda väl.

Blanda i chiafrönen, som nu ska ha blivit som en gel.

Hetta upp en stekpanna med olja.

Forma smeten till 4 stycken biffar.

Lägg biffarna i den heta stekpannan och låt biffarna få en yta.

Sänk sedan värmen till medelvärme och stek i ca 3-5 min.

Vänd sedan och stek den andra sidan tills burgaren är genomstekt.


Gör tsatsikin:
Riv zucchinin och krama ur vattnet ordentligt.

Blanda yoghurt/havre fraiche med pressad vitlök, salt, peppar och lite olja.

Blanda i zucchinin.


Gör den picklade rödlöken:
Skala och skiva rödlöken i tunna ringar.

Slå över vitvinsvinäger eller citronsaft och krama om löken.

Ta ett bröd, dela på mitten och lägg tsatsiki i botten, lägg på en burgare och toppa med rödlök och ev andra tillbehör.

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards