Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ dl hackad bladpersilja, och/eller gräslök
½ finhackad gul lök
2 msk kapris, hälften hackad
1 msk flingsalt
Nymalen svartpeppar
600 g strömmingsfiléer
1 hackad gul lök
1½ dl vatten
2 msk vit balsamvinäger, eller halva mängden vitvinsvinäger
5 persiljestjälkar
150 g smör
3 ägg, endast gulor
1 citron, rivet skal
3 msk pressad citron
½ tsk salt
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
Blanda örter, lök, kapris, hälften av saltet och lite svartpeppar.
Fördela blandningen på hälften av strömmingsfiléerna och lägg på resten av filéerna, köttsidorna mot varandra.
Hetta upp en grillpanna eller stekpanna utan fett och stek dem på medelstark värme, cirka 3 minuter på varje sida.
Salta med resten av saltet och peppra när du steker.
Citronsmörsås:
Koka upp lök, vatten, vinäger och persiljestjälkar och koka tills ½ dl vätska återstår.
Sila bort lök och stjälkar.
Smält smöret och låt det svalna.
Låt en kastrull med vatten sjuda upp.
Blanda vinägervätska och äggulor i en rostfri bunke och ställ den i det sjudande vattnet.
Vispa hela tiden tills blandningen tjocknar.
Fortsätt vispa och häll i det smälta smöret i en fin stråle (häll inte i bottensatsen).
Såsen ska vara tjock och fluffig.
Tillsätt rivet citronskal och citronsaft.
Ta bunken från värmen och smaka av med salt och peppar.