Antal: 6 portioner
Ingredienser:
2 sötpotatisar, ca 500 g
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 2 msk olivolja till stekning
1 msk tomatpuré
2 tsk curry
1 tsk spiskummin
1 hel rökt chii, t.ex sorten ancho eller 1-2 tsk chilipulver
Salt
Nymald svartpeppar
6 dl grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde
Servering:
1 paket fetaost, 150 g
Brödpinnar
Garnering:
Olivolja
Ev. någon färsk ört
Gör så här:
Skala och grovtärna potatisen.
Hacka lök och vitlök.
Hetta upp en kastrull med 2 msk olivolja.
Rör ner potatisen, löksorterna, tomatpuré, kryddorna och chilin.
Fräs några minuter.
Krydda med salt och peppar.
Tillsätt buljong och låt koka upp.
Låt det småputtra ca 20 minuter.
Plocka bort stjälken från chilin.
Häll koket i en matberedare, tillsätt grädde och mixa till en slät soppa.
Salta och dra några varv med pepparkvarnen.
Smula fetaost över soppan och vrid över lite svartpeppar vid servering.
Droppa över olivolja och garnera ev. med färska örter.
Brödpinnar är också gott att servera till soppan.