Jäsning: 1 timme + 30 minuter
Ugn: 225 grader, 5-10 minuter
Ingredienser:
Bullar:
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
1⁄2 tsk salt
1 kuvert saffran ā 1⁄2 g
1 1⁄2 dl socker
1 ägg
12–13 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör
1 1⁄2 dl ljust muscovadosocker
1 dl mandelspån
1 1⁄2 dl torkade tranbär
Pensling:
1 ägg, lätt uppvispat
Garnering:
mandelspån
torkade tranbär
2 dl florsocker
4 msk vispgrädde
Gör så här:
Rör ut jästen i en deciliter kall mjölk.
Smält smöret och blanda ner resten av mjölken. Värm till 37 grader (fingervarmt).
Häll över jästspadet och rör om.
Blanda ner salt, saffran, socker och uppvispat ägg.
Rör tills saffranet lösts helt i spadet.
Arbeta ner vetemjölet.
Använd så mycket att degen släpper från bunken, men inte mer.
Jäs under duk i en timme.
Baka ut och dela i två delar.
Kavla till fyrkanter och bred på smör och strö över muscovadosocker, mandelspån och hackade, torkade tranbär.
Rulla ihop rutorna till rulltårtor och skär dem i cirka tre centimeter breda skivor.
Lägg bullarna i smorda långpannor med någon centimeters mellanrum och låt dem jäsa samman under duk i ytterligare 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 graders värme i 5–10 minuter.
Strö över mer mandelspån och torkade tranbär och låt bullarna svalna.
Gör en glasyr av florsocker och ovispad grädde och ringla över bullarna.
Bryt i portionsstora bitar och servera.