Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 g rökt renkött
1 bit färsk pepparrot
1,5 dl majonnäs
100 g färskost
30 g färskost, till bredning av brödet
100 g vitkål (eller spetskål)
4 skivor kavring (eller rågbröd)
80 g Kalix löjrom
krasse
Friterad surkål:
2 dl surkål
1 dl frityrolja
Gör så här:
Friterad surkål:
Börja med surkålen.
Låt surkålen rinna av väl i en sil (låt den gärna ligga i silen över natten), torka sedan också noga så att allt vatten försvinner.
Hetta upp olja i en stor kastrull till 150 grader.
Lägg i grönsakerna i omgångar, ta inte för mycket åt gången, och fritera tills de fått fin färg.
OBS! Tänk på att det sprätter och fräser mycket när man friterar, särskilt när man friterar surkål – håll avstånd!
Ta upp med hålslev och låt överflödigt fett rinna av på hushållspapper.
Salta.
Rensteksröra:
Finhacka renköttet och skala och finriv pepparroten.
Blanda med majonnäsen och färskosten, men spara lite riven pepparrot till garnering.
Finstrimla kålen.
Bred lite färskost på brödskivorna och lägg på den strimlade kålen.
Lägg en rejäl klick av kött- och pepparrotsröran på kålen och toppa med löjrom, klippt krasse, krispig friterad surkål och lite fint riven pepparrot.