Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ gul lök
1 grön paprika
1 äpple
½ msk margarin eller smör
1 tsk curry
1-2 pressade vitlöksklyftor
3 msk vetemjöl
5 dl grönsaksbuljong (vatten + tärning)
5 dl mjölk
200 g lagrad ost
8 rädisor
Salt
Peppar
Gör så här:
Skala och hacka löken.
Skölj paprikan, kärna ur och hacka den.
Skala och finhacka äpplet.
Smält matfettet i en gryta stor nog att koka soppan i.
Fräs löken några minuter tillsammans med paprika, äpple, curry och pressad vitlök.
Strö över vetemjöl.
Tillsätt buljong och mjölk och rör om.
Låt koka 3-5 minuter.
Grovriv osten direkt ner i den varma soppan.
Rör om tills osten smält.
Blanda i skivade rädisor.
Krydda ev med salt och peppar.
Servera soppan med bröd.
Tips!
Byt ut rädisorna mot strimlad stjälkselleri eller klippt gräslök.
Pröva också med knaperstekta baconstrimlor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 palsternackor
4 morötter
2 gula lökar
1½ potatismjöl
2 dl matlagningsgrädde
4 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk margarin eller smör
Gör så här:
Skala palsternackor, morötter och lök.
Riv dem grovt på rivjärn eller med matberedarens grova rivskiva.
Blanda grönsakerna med potatismjöl, grädde och ägg.
Smaka av blandningen med salt och peppar.
Smält matfettet i en stekpanna och klicka ut smeten till små biffar.
Stek dem med medelstark värme, 3-5 minuter på varje sida.
Servera biffarna med en blandad grönsallad och lite bröd.,
Tips!
Vill du ha en sås till biffarna?
En timjanskryddad tomatsås tillagad på en burk krossade tomater passar då fint.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
ca 500 g vitkål (½ huvud)
1 röd chili
2-3 msk olja
3 msk senapsfrön
2 msk soja
2 msk sherry
1 msk vinäger
Gör så här:
Skölj vitkålen och strimla den.
Skölj chilin, kärna ur och hacka den.
Värm oljan i en stor stek- eller wokpanna.
Lägg i vitkål, chili och sesamfrön.
Låt alltihop fräsa 6-8 minuter.
Rör om under tiden.
Tillsätt soja, sherry och vinäger.
Låt småputtra 2-3 minuter-
Servera vitkålen som ensamrätt med bröd eller servera stekt bratwurst eller frukostkorv till.
Bjud ev också lite senap till.
Tips!
Vitkålen kan bytas ut mot salladskål eller spetskål som strimlas och tillagas som ovan.
Antal: 1 bröd
Jäsning: 2-3 timmar + ca 30 minuter
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl kallt vatten
½ dl (solros) olja
2 tsk salt
2 dl solroskärnor
Ca 1,3 liter matbrödsmjöl av vete
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Tillsätt lite av det kalla vattnet och rör tills jästen är upplöst.
Häll på resten av vattnet, oljan, saltet och solroskärnorna.
Arbeta i mjölet.
Spar lite (ca ½ dl) till utbakningen.
Strö ett tunt lager mjöl över degen.
Låt den jäsa under bakduk i rumstemperatur 2-3 timmar.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den med resten av mjölet.
Dela degen mitt itu.
Forma en av bitarna till en stor bulle.
Platta till den något.
Lägg den mitt på en smord plåt.
Forma resten av degen till små bullar och lägg dem runt om.
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Gräddning:
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 30 minuter.
Förvaring:
I burk eller plastpåse 4-5 dagar.
I frys ca 9 månader.
Extra:
Olja går utmärkt att använda istället för fast matfett.
Fettet behövs för att smörja glutentrådarna.
Man får ett större bröd med jämnare inkråm.
Mängd: 1 kg
Ingredienser:
1 kg rödbetor
1½ liter vatten
Gör så här:
Borsta rödbetorna väl men akta skalet och skär inte bort rotspetsen.
Lägg rödbetorna i en kastrull och häll på vatten tills det täcker dem.
Koka rödbetorna nästan mjuka under lock, späda 15-20 minuter, äldre 45-60 minuter.
Spola de nykokta rödbetorna i kallt vatten och gnid samtidigt bort skalet.
Eller lägg dem i kallt vatten en stund före skalningen.