Antal: ca 25 kakor
Ugn: 200 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
200 g kokosflingor
2½ dl strösocker
4 äggvitor
1 äggula
Garnering:
Syltade körsbär
1½ dl florsocker
1 msk vatten
Gör så här:
Blanda kokos, socker, äggvitor och gulan i en kastrull.
Sjud massan under omrörning.
Klicka smeten på papprad plåt.
Stoppa ner ett körsbär.
Grädda kakorna ljusgula mitt i ugnen vid 200 grader 10-12 minuter.
Rör ihop florsocker och vatten.
Ringla lite av glasyren runt körsbäret på varje kaka.
En vetebullen i kakburken håller kakorna mjuka under förvaringen.
Mängd: 300 g
Ingredienser:
5 dl crème fraiche
½ dl rapsolja
1 tsk salt
Gör så här:
Använd en så hög och smal skål som möjligt.
Blanda alla ingredienser i skålen och vispa ca 10 min med elvispen på högsta fart.
Ställ in skålen i frysen 15 min.
Upprepa proceduren igen.
Tredje gången du vispar borde smöret separera från kärnmjölken.
Sila bort kärnmjölken och spola ev också av smöret med kallt vatten.
Kyl smöret.
Antal: ca 55 kakor
Ugn: 225 grader, 5-7 minuter
Ingredienser:
6 äggvitor
5 3/4 dl strösocker
10 dl kokosflingor
Gör så här:
Blanda äggvitor (6 äggvitor = 2 dl) socker och kokosflingor i en kastrull.
Rör i smeten på svag värme 5-6 minuter.
Låt svalna och klicka ut smeten i toppar med två stora teskedar på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter i 225 grader.
Kokoskakorna ska ha en fast yta med mjukt innanmäte.
Antal: 6-8 portioner
Ingredienser:
2 msk ströbröd
1 dl grädde
½ finhackad gul lök
25 g smör
500 g älgfärs
1½ tsk torkad timjan
1½ tsk dijonsenap
2 tsk malen kryddpeppar
2 krm socker
1½ tsk salt
½ tsk malen svartpeppar
Smör till stekning
Gör så här:
Blanda ströbröd och grädde och låt stå i 5 minuter.
Fräs löken mjuk i smöret.
Blanda med grädden, färs, senap, kryddor och socker.
Arbeta ordentligt till en slät smet.
Smaka av med salt och svartpeppar och provstek en liten bit för att kontrollera smakerna.
Forma färsen till runda, små köttbullar.
Det gör du enklast med våta händer.
Stek köttbullarna i smör i ca 5 minuter på mellanvärme.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 vitlöksklyftor
2 dl färska oreganoblad
½ röd chili
1 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
½ tsk strösocker
½ röd paprika
Salt
Grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Hacka vitlök och oregano mycket fint.
Kärna ur chilin och finhacka den.
Blanda allt i en skål och tillsätt olja, vinäger och socker.
Finhacka paprikan och vänd i den.
Blanda och smaka av med salt och peppar.
En kryddstark sydamerikansk sås som passar bra till grillat kött, kyckling och fisk.
Den kan också användas som marinad eller glaze.