Foodish

Kokosrosor

Av Maria - 2025-04-18 19:30

Antal: ca 25 kakor

Ugn: 200 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

200 g kokosflingor

2½ dl strösocker

4 äggvitor

1 äggula


Garnering:

Syltade körsbär

1½ dl florsocker

1 msk vatten


Gör så här:

Blanda kokos, socker, äggvitor och gulan i en kastrull.

Sjud massan under omrörning.

Klicka smeten på papprad plåt.

Stoppa ner ett körsbär.

Grädda kakorna ljusgula mitt i ugnen vid 200 grader 10-12 minuter.

Rör ihop florsocker och vatten.

Ringla lite av glasyren runt körsbäret på varje kaka.

En vetebullen i kakburken håller kakorna mjuka under förvaringen.

Syrat smör

Av Maria - 2025-04-18 07:00

Mängd: 300 g


Ingredienser:

5 dl crème fraiche
½ dl rapsolja
1 tsk salt

 

Gör så här:

Använd en så hög och smal skål som möjligt.

Blanda alla ingredienser i skålen och vispa ca 10 min med elvispen på högsta fart.

Ställ in skålen i frysen 15 min.

Upprepa proceduren igen.

Tredje gången du vispar borde smöret separera från kärnmjölken.

Sila bort kärnmjölken och spola ev också av smöret med kallt vatten.

Kyl smöret.

Sjudna kokoskakor

Av Maria - 2025-04-17 19:30

Antal: ca 55 kakor

Ugn: 225 grader, 5-7 minuter


Ingredienser:

6 äggvitor

5 3/4 dl strösocker

10 dl kokosflingor


Gör så här:

Blanda äggvitor (6 äggvitor = 2 dl) socker och kokosflingor i en kastrull.

Rör i smeten på svag värme 5-6 minuter.

Låt svalna och klicka ut smeten i toppar med två stora teskedar på plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter i 225 grader.

Kokoskakorna ska ha en fast yta med mjukt innanmäte.

Älgfärsköttbullar

Av Maria - 2025-04-17 05:45

Antal: 6-8 portioner


Ingredienser:

2 msk ströbröd

1 dl grädde

½ finhackad gul lök

25 g smör

500 g älgfärs

1½ tsk torkad timjan

1½ tsk dijonsenap

2 tsk malen kryddpeppar

2 krm socker

1½ tsk salt

½ tsk malen svartpeppar

Smör till stekning


Gör så här:
Blanda ströbröd och grädde och låt stå i 5 minuter.

Fräs löken mjuk i smöret.

Blanda med grädden, färs, senap, kryddor och socker.

Arbeta ordentligt till en slät smet.

Smaka av med salt och svartpeppar och provstek en liten bit för att kontrollera smakerna.

Forma färsen till runda, små köttbullar.

Det gör du enklast med våta händer.

Stek köttbullarna i smör i ca 5 minuter på mellanvärme.

Chimichurri

Av Maria - 2025-04-16 19:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 vitlöksklyftor

2 dl färska oreganoblad

½ röd chili

1 dl olivolja

2 msk rödvinsvinäger

½ tsk strösocker

½ röd paprika

Salt

Grovmalen svartpeppar


Gör så här:

Hacka vitlök och oregano mycket fint.

Kärna ur chilin och finhacka den.

Blanda allt i en skål och tillsätt olja, vinäger och socker.

Finhacka paprikan och vänd i den.

Blanda och smaka av med salt och peppar.


En kryddstark sydamerikansk sås som passar bra till grillat kött, kyckling och fisk.

Den kan också användas som marinad eller glaze.

Ovido - Quiz & Flashcards