Foodish

Måndag:

Lägg nykokta glasnudlar i en het panna med olja, vänd ner babyspenat, skalade räkor, jordnötter och sesamolja.


Vaniljyoghurt och skivad banan.


Tisdag:

Skär ett snitt i kycklingfiléer och fyll med finfördelad feta och hackade soltorkade tomater.

Quinoa till med grovhackade oliver och färsk basilika.


Färsk frukt i säsong.


Onsdag:

Indisk linsgryta med kokos och salta mandlar.


Grapefrukt ringlad med honung.


Torsdag:

Lantpaté, cumberlandssås, syltlök, cornichons, rostad lök och gott bröd.


Smörstekt tärnat vitt bröd med socker och kanel.

Ät med friskt äppelmos och mjölk.


Fredag:

Dillfylld strömmingsflundra med skirat smör, potatispuré och rårörda lingon.


Mascarpone rörd med passionsfrukt och mörk chokladhack i små koppar.


Lördag:

Tomatsoppa med färskostklick och parmesanflarn:

Riv parmesanen grovt och lägg ut i små högar på bakplåtspapper.

Gratinera ca 7 minuter i 225 grader.


Smulpaj med vinteräpplen, björnbär och kardemumma.

Vaniljsås.


Söndag:

Asiatisk biffwok med ingefära, nudlar eller ris till.


Krokantparfait.

Måndag:

Korv under osttäcke:

Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden.

Lägg dem i formen med skinnsidan ner.

Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk senap, 1 äggula och 1 hårdvispad äggvita.

Bred blandningen över korvarna.

Gratinera i 225 graders varm ugn tills osten fått fin färg och rätten är genomvarm, 10-15 minuter. Servera med kokt pasta.


Tisdag:

Gröna grytan:

Skölj och strimla 1 purjolök, skala och grovriv 2-3 morötter, ½ liten kålrot och 1 bit rotselleri.

Fräs allt i lite olja i en kastrull.

Skölj och rör ner 3 dl röda linser och späd med 8 dl grönsaksbuljong av tärning.

Låt alltsammans koka på svag värme under lock ca 10 minuter.

Smaksätt med salt och peppar.


Onsdag:

Het soppa med palsternackor:

Hetta upp 2 msk smör i en kastrull.

Rör ner 1 msk currypulver och låt det fräsa 1 minuter.

Skala och tärna ½ kg palsternackor.

Lägg i tärningarna, lite salt och peppar och häll på 7 dl grönsaksbuljong i grytan.

Låt koka tills tärningarna är mjuka ca 20 minuter.

Häll tärningarna med vätskan i matberedaren och kör den slät.

Klicka lite crème fraiche i soppan före serveringen.


Torsdag:

Citronfisk:

Tina 400 g torskfilé och skär dem i portionsbitar.

Lägg dem i en ugnssäker form.

Strö över 1 tsk salt.

Blanda 2 dl lätt crème fraiche med ½ dl mjölk, 1 msk hummerfond, rivet skal av ½ citron och ½ tsk timjan.

Häll såsen över fisken och tillaga rätten i 200 graders varm ugn tills fiskköttet är vitt och fast, ca 20 minuter.

Servera med pressad potatis.


Fredag:

Lövbiff med svamppytt:

Skölj och skiva ca 200 g champinjoner, skala och hacka 1 gul lök.

Skala 8 medelstora potatisar och skär dem i små tärningar.

Stek svamp, lök och potatis i ca 2 msk smör på svag värme till potatisen blivit mjuk.

Rör om under tiden.

Öka värmen mot slutet så potatisen får fin färg, salta och peppra.

Stek ca 600 g lövbiff i smör ca 2 minuter på varje sida.

Salta och peppra och servera med pytten.


Lördag:

Ruts räkgratäng.


Söndag:

Currykyckling från Indien.

Måndag:

Rårakor med lingon och bacon:
Riv 600 g potatis och 1 stor lök.

Rör samman med salt och peppar.

Stek rårakorna i flytande margarin.

Lägg baconskivorna i kall panna.

Sätt på värmen och låt dem steka i eget fett.

Låt dem rinna av på hushållspapper.

Servera med lingon och vitkålssallad.


Tisdag:

Lisas strömmingslåda:
Smörj en form och bottna med 2 dl grovt rivna morötter, 2 dl riven squash och 2 msk persilja.

Lägg ca 400 g strömmingsfilé ovanpå.

Salta och peppra.

Häll över 1½ dl fiskbuljong.

Tillaga i ugn 225 grader ca 30 minuter.

Servera med potatis.


Onsdag:

Ugnsstekt fylld falukorv:

Skär 1 gul lök och 2 tomater i skivor.

Skär djupa snitt i ca 500 g mager falukorv, fyll snitten med 1 skiva tomat och lök.

Strö över 4 msk mager riven ost.

Stek i 225 grader i drygt 20 minuter.

Servera med potatis och sallad.


Torsdag:
Isterbandslåda med makaroner:
Koka 4 dl idealmakaroner i 3 minuter.

Lägg de avrunna makaronerna i en smord form.

Häll på en äggstanning av 3 ägg, 3 dl mjölk och ½ tsk salt.

Grädda i 225 grader i 20 minuter.

Smula över 2 isterband utan skinn och hackad gul lök.

Fördela ½ dl chilisås överst.

Grädda ytterligare 15 minuter.


Fredag:

Fetaostsallad:

Strimla ett litet isbergssalladshuvud, skär 2 tomater i klyftor, 1 bit gurka i tjocka kuber, 1 grön och 1 röd paprika i bitar.

Lägg ca 150 g fetaost skuren i bitar i en salladsskål.

Blanda ner grönsakerna, slå på fetaostdressing och rör om.

Fördela skivade svarta oliver och 2 msk hackad basilika över salladen.


Lördag:

Smögensoppa.


Söndag:

Örtfylld fläskfilé.

Skumbollar

Av Maria - 2024-04-02 12:30

Ingrdienser:

10 smörgåsrån
1 tsk gelatinpulver
3 tsk hett vatten
3 äggvitor
1 ½ dl strösocker
1 vaniljstång
1 tsk ljummet vatten
200 g choklad
1 msk rapssolja eller annan smaklös olja


Gör så här:

Stansa ut runda kakor av smörgåsrånen med ett pepparkaksmått.

Blanda samman gelatinpulver och hett vatten och ställ att svalna och stelna.

Vispa äggvitorna hårt tills det bildar stabila toppar.

Vispa ner sockret lite i taget och därefter vaniljstångens frön.

Lös upp gelatinblandningen med det ljumna vattnet.

Vispa ner blandningen ordentligt.

Spritsa toppar av smeten på de stansade smörgåsrånen.

Ställ i frysen under minst en halvtimme.

Värm oljan och rör ut chokladen i den.

Låt svalna och doppa sedan skumtopparna i chokladen.

Låt stelna i kylskåp.

Måndag:

Pasta á la carbonara:

Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta.

Servera med äggula i sitt skal, svartpepapr och parmesanost att riva.


Färsk frukt.


Tisdag:

Panerade skivor/bitar av oxbringa, potatis- och rotmos med persilja, smörgåsgurka.


Nykokt ljummen fruktkompott.


Onsdag:

Ugnspannkaka med bacon och äppeltärningar i smeten. Lingonsylt.


Glass.


Torsdag:

Ugnsstekta strömmingflundror, gröna bönor och potatismos.


Varma päron med en bit smält noblesschoklad, när ugnen ändå är på.


Fredag:

Färsbiffar med hackad rödbeta, ättiktsgurka och kapris i smeten, potatis och rårivna morötter.


Sorbet, frysdisken.


Lördag:

Kroppkakor, skirat smör, lingonsylt.


Fikon med valnötscreme:

Skölj 6-7 färska fikon och skär ett kryss från skaftet neråt men inte ända ner, frukten ska bara öppna sig.

Hacka 100 g valnötter och blanda 50 g med 2 dl lätt creme fraiche, smaka av med vaniljsocker och någon msk punsch.

Fördela i fikonen, strö resten av nötterna över.


Söndag:

Lax- och spenatpaj, blandad sallad.


Stekta äpplen fyllda med nötter, lönnsirap, gammaldags vaniljglass.

Ovido - Quiz & Flashcards