Antal: 8 små rårakor
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ugn: 180 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
2 gula lökar
1 msk smör
ca 500 g korv (länkkorv eller falukorv)
4 tomater
ca 0,5 dl senap (osötad t.ex dijonsenap)
200 g ost, riven (smakrik t.ex prästost)
2 dl grädde
salt
peppar
Gör så här:
Skala löken och skär den i grova bitar.
Stek löken i lite smör samt salta lätt.
Lägg löken i botten av en ugnsform.
Skiva korven och skär tomaterna i bitar.
Stek korven i lite smör om du önskar att få lite yta på den.
Stryk sedan korven med senap och lägg den ovanpå löken i formen.
Fördela tomaterna över korven och toppa med riven ost.
Häll slutligen grädden över.
Tillaga i ugnen på ca 180 grader tills osten har smält och fått fin färg, ca 20 minuter.
Ta ut formen ur ugnen och servera gärna rätten med senapsrelish samt potatismos, eller en läcker sallad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
800 g potatis, med skal
1 rödlök, finhackad
2 msk vinäger
1,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl buljong
6 msk matolja
2 msk kapris
persilja, finhackad
Gör så här:
Koka potatisen knappt mjuk med skalen på, häll av vattnet och låt potatisen svalna något.
Skala och skär den i skivor.
Lägg skivorna i en skål.
Blanda rödlöken med vinäger, salt, peppar, buljong och olja i en kastrull.
Låt det koka upp.
Häll den heta lagen över potatisskivorna och vänd dem försiktigt.
Strö kapris och persilja över.
Antal: 2 stora glas
Ingredienser:
3 dl naturell yoghurt
2½ dl frusna mangotärningar
1 klyfta citron
1 skalad apelsin, i klyftor
2 knivsudd saffran
2 krm gurkmeja
Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en slät drink.
Fördela i två glas och servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 mogna avokado
Saften av en citron
3 dl grädde
4 dl svalnad grönsaksbuljong
Salt
Svartpeppar
Ev rosépeppar
Gör så här:
Kärna ur avokadorna och gröp ur fruktköttet.
Spar gärna en halva att garnera med.
pressa över lite citronsaft så mörknar den inte så snabbt.
Blanda avokadoköttet, resten av citronsaften, grädde och buljongen i en matberedare eller mixer.
Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan kall med avokadostrimlor och ev räkor.
Köksalmanack, 2011