Foodish

Antal: 8 små rårakor


Ingredienser:

8 Potatisbullar
smör, till gräddning

Skagenröra:
ca 300 g skalade räkor
1 dl majonnäs
0,5 dl crème fraîche
0,5 kruka färsk dill, finhackad
0,5 rödlök, finhackad
1 msk färsk pepparrot, riven
0,5 citron, skal och saft

Topping:
dill
citronklyftor
 
Gör så här:
Ta fram potatisbullarna och låt dom tina något, då blir de mer jämnt tillagade och frasigt goda.

Finhacka rödlök och dill.
Blanda i en skål tillsammans med majonnäs, crème fraiche och riven pepparrot.
Låt räkorna rinna av ordentligt, så de inte är för vattniga.
Hacka räkorna grovt.
Vänd ner i röran och smaka av med citronzest och citronsaft.

Värm och smöra våffeljärnet.
Grädda potatisbullarna, tryck till lite så dom blir platta och frasiga.
Smöra våffeljärnet mellan varje gräddning.
Toppa med skagenröran och garnera med lite dill och en liten citronklyfta.

Ugnskorv

Av Maria - 2024-05-09 06:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 180 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

2 gula lökar
1 msk smör
ca 500 g korv (länkkorv eller falukorv)
4 tomater
ca 0,5 dl senap (osötad t.ex dijonsenap) 

200 g ost, riven (smakrik t.ex prästost)
2 dl grädde
salt
peppar


Gör så här:

Skala löken och skär den i grova bitar.
Stek löken i lite smör samt salta lätt.
Lägg löken i botten av en ugnsform. 

Skiva korven och skär tomaterna i bitar.
Stek korven i lite smör om du önskar att få lite yta på den.
Stryk sedan korven med senap och lägg den ovanpå löken i formen.
Fördela tomaterna över korven och toppa med riven ost.
Häll slutligen grädden över.
Tillaga i ugnen på ca 180 grader tills osten har smält och fått fin färg, ca 20 minuter.
Ta ut formen ur ugnen och servera gärna rätten med senapsrelish samt potatismos, eller en läcker sallad.

Varm potatissallad

Av Maria - 2024-05-08 11:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

800 g potatis, med skal
1 rödlök, finhackad
2 msk vinäger
1,5 tsk salt
1 krm vitpeppar 

1 dl buljong
6 msk matolja
2 msk kapris
persilja, finhackad


Gör så här:

Koka potatisen knappt mjuk med skalen på, häll av vattnet och låt potatisen svalna något.

Skala och skär den i skivor.

Lägg skivorna i en skål.
Blanda rödlöken med vinäger, salt, peppar, buljong och olja i en kastrull.

Låt det koka upp.
Häll den heta lagen över potatisskivorna och vänd dem försiktigt.

Strö kapris och persilja över.

Vitaminsmoothie (LCHF)

Av Maria - 2024-05-08 09:45

Antal: 2 stora glas


Ingredienser:

3 dl naturell yoghurt

2½ dl frusna mangotärningar

1 klyfta citron

1 skalad apelsin, i klyftor

2 knivsudd saffran

2 krm gurkmeja


Gör så här:

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en slät drink.

Fördela i två glas och servera.

Kall avokadosoppa

Av Maria - 2024-05-08 06:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 mogna avokado

Saften av en citron

3 dl grädde

4 dl svalnad grönsaksbuljong

Salt

Svartpeppar

Ev rosépeppar


Gör så här:
Kärna ur avokadorna och gröp ur fruktköttet.

Spar gärna en halva att garnera med.

pressa över lite citronsaft så mörknar den inte så snabbt.

Blanda avokadoköttet, resten av citronsaften, grädde och buljongen i en matberedare eller mixer.

Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan kall med avokadostrimlor och ev räkor.


Köksalmanack, 2011

Ovido - Quiz & Flashcards