Antal: 4 personer
Ingredienser:
3 rödbetor (ca 300 g)
1 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
1 rosmarinkvist
1 vitlöksklyfta
1 krm strösocker
1 krm salt
½ krm nymald svartpeppar
Fetaröra:
½ dl cashewnötter
2 salladslökar
200 g fetaost
75 g naturell färskost
2 msk finhackad persilja
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
8 skivor lantbröd eller stora skivor formbröd
Vitlöksdipp:
½ dl majonnäs
2 msk créme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 msk pressad citron
1 krm salt
½ krm nymald svartpeppar
Gör så här:
Koka rödbetorna mjuka, ca 30 minuter.
Skala dem under rinnande kallt vatten och skär dem i skivor.
Blanda vinäger, olja, rosmarin, pressad vitlök, socker, salt och peppar.
Häll dressingen över rödbetorna och marinera ca 15 minuter.
Fetaröra:
Rosta nötterna i en torr, het stekpanna.
Hacka dem grovt.
Ansa och strimla salladslöken.
Smula fetaosten och blanda med färskost, salladslök, persilja, salt och peppar.
Rör i nötterna.
Dipp:
Blanda majonnäs och créme fraiche.
Skala och pressa i vitlöken.
Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.
Fördela fetaoströran på 4 brödskivor.
Toppa med rödbetsskivor.
Lägg på resten av brödskivorna och tryck till.
Grilla eller stek mackorna frasiga i smörgåsgrill eller stekpanna ca 3 minuter på varje sida.
Halvera mackorna och servera dem med vitlöksdippen.