Foodish

Paprika- & tomatchutney

Av Maria - 2023-07-05 19:15

Ingredienser:
1 röd, 1 grön och 1 gul paprika
½ kg tomater
1/4 kg gul lök
1–2 vitlöksklyftor
5 msk balsamvinäger
1½–2 dl Mörkt Muscovadorörsocker
2 krm malda nejlikor
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver

 

Gör så här:

Skålla och skala paprikor och tomater.

Ta bort alla kärnor.

Skala löken.

Skär alla grönsaker i små tärningar.

Riv eller hacka vitlöken.

Blanda paprika, tomat, lök, vitlök, balsamvinäger, muscovadorörsocker, nejlikor, salt och paprikapulver i en kastrull och sjud under omrörning i 30 minuter.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Förvara kallt.

Krämringar

Av Maria - 2023-07-05 13:45

Antal: ca 25 stycken

 

Ingredienser:

50 g marsánpulver

5 dl (300 g) vetemjöl

325 g mjukt smör

1½ dl florsocker

2 tsk vanillinsocker

 

Vaniljkräm:

1½ dl kokt vaniljkräm (marsán)

100 g mjukt smör

1 tsk citronsaft

florsocker efter smak

Vaniljsocker efter smak

 

Garnering:

Florsocker

 

Gör så här:

Arbeta samman alla ingredienser till en deg.

Spritsa med slät sprits, eller rulla knappt fingertfjocka längder, 12-15 cm långa.
Forma längderna till ringar direkt på smord plåt.
Låt skarvarna gå omlott.
Platta till lite med handen.
Grädda i 150-175°C tills kakorna fått lite färg i 15-20 minuter.

Koka vaniljkräm och låt den svalna.
Tillsätt smör florsocker, citronsaft och vaniljsocker.
Bred kräm på hälften av kakornas undersida.
Lägg ihop kakorna två och två.
Pudra över lite florsocker.

Halloumiwrap

Av Maria - 2023-07-05 12:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
1 citron

1 dl matlagningsyoghurt

Salt

Svartpeppar

1 kruka mynta

100 g rucola

4 plommontomater

½ röd chili

1 rödlök

4 tortillabröd

400 g halloumi


Gör så här:

Riv skalet från citronen.

Rör ner yoghurten.

Pressa ner lite av citronsaften.

Salta och peppra.

Hacka myntan, skär rucolan och tomaterna i mindre bitar.

Finhacka chilin och rödlöken.

Lägg ut bröden på plastfolie.

Fördela myntan, rucola, tomat, chili och lök på bröden.

Skiva halloumin och fräs hastigt på hög värme tills den blir gyllenbrun.

Fördela i bröden.

Toppa med yoghurtkrämen.

Vik ihop wrappen.

Linda in i plastfolie eller hushållspapper.

Aubergine med parmesan

Av Maria - 2023-07-05 09:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 aubergine

Salt

50 g finriven parmesan

2 ägg

Svartpeppar


Gör så här:
Skär auberginen i tjocka skivor.

Salta rejält på båda sidor och låt ligga minst en kvart.

Saltet drar ut en del av vätskan och får auberginen att bli fastare.

Torka bort salt och utdragen vätska.

Blanda ost och ägg.

Pensla blandningen på auberginen.

Peppra ordentligt.

Grilla på utkanten av grillen på båda sidor.

Servera gärna med en kall yoghurtsås.


Även de som vanligen inte är förtjusta i aubergine brukar älska denna rätt.

De grillade auberginebitarna blir till matiga biffar.

Kokt surkål

Av Maria - 2023-07-05 06:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g surkål
3 dl buljongtärning eller fläskspad
1 msk kummin
små potatisar
½ krm salt, efter smak

 

Gör så här:

Skölj gärna surkålen, smaken blir då mildare.

Låt kålen rinna av och lägg den i en gryta.

Häll på buljongen och tillsätt kummin.

Koka under lock på svag värme tills kålen känns mjuk, 30-45 minuter.

Låt ev skalad skivad potatis koka med de sista 20 minuterna.

Surkålen blir då lite avredd.

Smaka ev av med lite salt.

Ovido - Quiz & Flashcards