Foodish

Nöt- & fruktkaka (LCHF)

Av Maria - 2023-07-02 19:15

Antal: 1 limpa (ca 20 skivor)

Ugn: 160 grader, 1 timme


Ingredienser:

2 dl valnötter

1 dl hasselnötter

2 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

½ dl hela linfrön

½ dl pumpakärnor

1 dl blandade torkade bär

3 ägg

½ dl rapsolja

1 msk kanel

1 tsk salt


Gör så här:
Sätt ugnen på 160 grader.

Hacka valnötter och hasselnötter grovt.

Blanda nötterna med mandelmjöl, sesamfrön, linfrön, pumpakärnor, bär och ägg i en bunke.

Rör ner rapsolja, kanel och salt.

Blanda om väl.

Häll smeten i en avlång brödform, ca 1½ liter.

Grädda brödet i ugnen i ca 1 timme.

Förvara brödet i kylen.

Britas finska rågkakor

Av Maria - 2023-07-02 13:45

Antal: ca 15 stycken

Ugn: 275 grader, 10 minuter

Jäsning: 1-1½ timme + 15-20 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

1 liter vatten

1 msk salt

2 liter (1000 g) rågmjöl

4 dl (240 g) vetemjöl


Gör så här:

Ljumma vattnet till 37 grader.

Slå det över den smulade jästen, tillsätt salt och arbeta in rågmjölet och det mesta av vetemjölet (spar lite till utbakningen).

Låt jäsa 1-1½ timme.


Ta upp degen och arbeta ihop den.

Dela i jämnstora bitar och kavla eller platta ut med handen till små runda kakor, inte tjockare än 1 cm.

Ta ut hål i mitten på kakorna, nagga dem och sätt dem på lätt smorda plåtar.

Låt kakorna jäsa upp (15-20 minuter)


Grädda i 275 grader, 10 minuter.

Inlagd chili

Av Maria - 2023-07-02 12:15

Ingredienser:

20 gröna pepparfrukter
20 röda pepparfrukter
8 dl vatten
2 dl Strösocker
1½ - 2 dl ättiksprit
½ dl salt


Gör så här:

Lägg chilin i kokande vatten i en gryta och koka i 5-15 minuter, längre koktid ger mildare smak.

Häll bort vattnet.

Blanda samman vatten, ättiksprit, socker och salt och koka upp.

Lägg i de förvällda chilifrukterna och sjud utan lock i 5-15 minuter.

Lägg chilifrukterna i varma, väl rengjorda burkar.

Häll på lagen och förslut burkarna.

Förvara i kylskåp.

Gott till hamburgare, kebab eller i t ex köttgrytor.

Tacogratäng

Av Maria - 2023-07-02 09:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 25 minuter


Ingredienser:

200 g philadelphiaost

2 dl crème fraiche

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

500 g nötfärs

2 msk tacokrydda utan glutamat

1 msk tomatpuré

2 dl vatten

Salt

Peppar

2 tomater

1 paprika

1 avokado

3 dl ost


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda crème fraiche och philadelphiaost och bred ut i en gratängform.
Hacka  löken och riv eller pressa vitlöksklyftorna.
Fräs lök, vitlök och nötfärs i smör och bland sedan i vatten, tacokrydda, tomatpuré och smaka av med salt och peppar.
Lägg ovanför fraicheblandningen.
Dekorera med tomaterna, paprikan och avokadon skuren i bitar.
Strö över ost, salt och peppar och grädda i ugn i ca 25 minuter.

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

tunt strimlade fänkål
skalade och grovrivna färska rödbetor
tunt skivad liten röd lök
2 msk finhackad persilja
1 msk finhackad mynta
½ dl valnötter
3 msk olivolja
apelsin, pressad saft
2 msk rödvinsvinäger
2 krm salt
1 krm svartpeppar

 

Gör så här:
Varva fänkål, rödbetor, lök, persilja, mynta och nötter i en skål.

Blanda resten av ingredienserna och rör ner i salladen och blanda allt ordentligt.

Låt stå en stund i kylen innan servering.

Ovido - Quiz & Flashcards