Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
200 g skogschampinjoner
600 g nötfärs
3 palsternackor
2 msk oxfond
2 dl matlagningsgrädde
3 tsk dijonsenap
2 tsk timjan
Salt
Peppar
Bladpersilja
Tillbehör:
Potatis
Morötter
Gör så här:
Strimla purjolöken och fräs den.
Pressa i vitlöken.
Skiva svampen och låt den fräsa med löken.
Lägg i färsen och bryn.
Skär palsternackorna i mindre bitar och lägg dem i färsen.
Tillsätt fond, grädde, dijonsenap och timjan.
Låt puttra i ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Strö över hackad persilja och servera grytan med potatis och kokta morötter.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
125 g smör eller margarin
1½ dl socker
2 ägg
1½ dl vetemjöl
40 g sötmandel
3 syltade apelsinskal
Glasyr:
2 dl tunngrädde
1½ dl socker
2 msk sirap
30 g smör eller margarin
Gör så här:
Smält matfettet över svag värme, låt det svalna och rör det sedan till skum.
Vispa ägg och socker och rör ner i matfettet.
Tillsätt mjöl och den skållade, hackade mandeln liksom de hackade apelsinskalen.
Grädda smeten i en smord kransform rymd 1½ liter i 175 grader i ca 30 minuter.
Stjälp upp och låt den kallna.
Till glasyren blandas grädde, socker och sirap och får sjuda tills den är simmig eller ca 20 minuter.
Tillsätt då smöret i klickar.
Ös den svalnade glasyren över kakan.
Antal: 4 personer
Ingredienser:
3 rödbetor (ca 300 g)
1 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
1 rosmarinkvist
1 vitlöksklyfta
1 krm strösocker
1 krm salt
½ krm nymald svartpeppar
Fetaröra:
½ dl cashewnötter
2 salladslökar
200 g fetaost
75 g naturell färskost
2 msk finhackad persilja
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
8 skivor lantbröd eller stora skivor formbröd
Vitlöksdipp:
½ dl majonnäs
2 msk crème fraiche
1 vitlöksklyfta
1 msk pressad citron
1 krm salt
½ krm nymald svartpeppar
Gör så här:
Koka rödbetorna mjuka, ca 30 minuter.
Skala dem under rinnande kallt vatten och skär dem i skivor.
Blanda vinäger, olja, rosmarin, pressad vitlök, socker, salt och peppar.
Häll dressingen över rödbetorna och marinera ca 15 minuter.
Fetaröra:
Rosta nötterna i en torr, het stekpanna.
Hacka dem grovt.
Ansa och strimla salladslöken.
Smula fetaosten och blanda med färskost, salladslök, persilja, salt och peppar.
Rör i nötterna.
Dipp:
Blanda majonnäs och crème fraiche.
Skala och pressa i vitlöken.
Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.
Fördela fetaoströran på 4 brödskivor.
Toppa med rödbetsskivor.
Lägg på resten av brödskivorna och tryck till.
Grilla eller stek mackorna frasiga i smörgåsgrill eller stekpanna ca 3 minuter på varje sida.
Halvera mackorna och servera dem med vitlöksdippen.
Antal: 20 småbröd
Jäsning: ca 1 timme
Ugn: 250 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
6 dl vatten
1 tsk honung
2 msk olivolja
2½ tsk salt
3 dl havregryn
1 dl linfrön
Ca 13 dl (780 g) vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till fingervärme, 37 grader.
Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den lösts upp.
Tillsätt resten av vattnet, honung, olja och salt.
Tillsätt havregryn, linfrön och det mesta av mjölet.
Arbeta snabbt ihop degen, den ska vara ganska lös.
Pudra över lite mjöl.
Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
Platta försiktigt ut degen på mjölad arbetsbänk.
Pudra över lite mjöl.
Skär trekantiga snibbar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter, tills bröden fått fin färg och är riktigt frasiga på ytan.
Låt svalna på galler.
Tips!
Linfröna kan bytas ut mot nötter, pumpakärnor eller solrosfrön.
Skär brödet i smala snibbar så blir kanterna lite lagom välgräddade.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
250 g delade gula ärter (split peas)
2 små lökar, en grovt hackad och en mycket fint hackad
1 grovt hackad vitlöksklyfta
6 msk extra virgin olivolja
1 msk hackad, färsk oregano
Salt
Peppar
Servera med:
Varmt pitabröd
Gör så här:
Skölj de delade ärterna under rinnande kallt vatten.
Häll i en kastrull och tillsätt grovt hackad lök, vitlök och mycket kallt vatten.
Koka upp och sjud i omkring 45 minuter, tills allt är mycket mjukt.
Häll av vattnet, men spara lite, och häll över de delade ärterna i en matberedare.
Tillsätt 5 msk av olivoljan och mixa slätt.
Om blandningen verkar för torr, tillsätt så mycket av den sparade kokvätskan att purén blir tjock och slät.
Tillsätt oregano och krydda med salt och peppar.
Häll purén i en serveringsskål och garnera med finhackad lök samt extra oregano.
Stänk över resten av olivoljan.
Servera varm eller kall med pitabröd till.