Foodish

Måndag:

Grön omelett med parmesan:
Skiva 1 rödlök.

Fräs med 3 dl små broccolibuketter i lite olja.

Vispa samman 4 ägg, 2 msk vatten, salt, 2 krm chilipeppar.

Grädda till en krämig omelett.

Strö över 2 msk riven parmesanost.

Servera med sallad.


Tisdag:

Korv i gryta:
Skiva och varva 400 g mager falukorv, 2 lökar och 2 tomater i en gryta.

Häll över 2½ dl matlagningsgrädde som blandats med 3 msk riven pepparrot, 2 msk dill och 2 msk senap.

Låt puttra ca 15 minuter.

Servera med potatis.


Onsdag:

Pasta i musselsås:

Fräs 1 hackad rödlök i smör, tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor, 1 burk tomatkross, 1 dl chilisås och 1 msk honung.

Blanda ner 1 burk rökta musslor i olja, salta och peppra.

Servera med pasta.


Torsdag:

Tomatsoppa med fetaost:

Hacka 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta.

Bryn i olivolja.

Tillsätt 1 burk krossade tomater, 1 dl hönsbuljong och 1 dl vitt vin.

Låt puttra 5 minuter.

Tillsätt 1 tsk oregano.

Mixa såsen slät.

Rör ihop 4 msk smulad fetaost med 4 msk matlagningsyoghurt.

Smaksätt med pressad vitlök och hackad färsk basilika.

Klicka ner i soppan vid servering.


Fredag:

Fredagsmacka med lufttorkad skinka:

Mosa 1 avokado grovt.

Smaksätt med några droppar citron, salt och svartpeppar.

Fördela på 4 skivor grovt bröd och lägg på 1 skiva skinka.

Servera med tomatsallad.


Lördag:

Fiskgryta med färskosttopping. 


Söndag:

Baconlindad köttfärslimpa.


 

Förslag till en efterrätt:

Citronskum med mangoslice:

Vispa 3 äggulor och ½ dl strösocker pösigt.

Tillsätt 200 g philadelphiaost naturell, rivet skal och saft från en citron, och rör om.

Vispa 3 äggvitor och 1 dl socker till ett hårt skum.

Vänd försiktigt ner en del av äggviteskummet för att mjuka upp äggulesmeten.

Vänd ner resten av äggviteskummet så att du får ett jämt skum.

Lägg upp i höga dessertglas och låt stå i kylen 1 timme.

Garnera med tunt skivad mango (från burk) och mynta eller citronmeliss före serveringen.

Måndag:

Röd linssoppa:

Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerblad, salt, chilipulver och chilipeppar efter smak.

Låt puttra drygt 10 minuter.

Strö över persilja.

Ät med gott bröd.


Tisdag:

Basilikafärs:

Bryn 400 g nötkött och 1 finhackad lök.

Salta och peppra lätt.

Blanda i 1 tärnad gul paprika, sikta över 1½ msk vetemjöl och rör om.

Späd med 2 dl köttbuljong och 2 dl mjölk, låt puttra ihop ett par minuter.

Smula ner 50 g ädelost och krydda med 1 msk färsk finhackad basilika.

Servera med kokt pasta och skivade tomater med lite olivolja på.


Onsdag:

Frasiga pannkakor med majs:

Blanda 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt.

Rör i 3 dl mjölk, börja med halva mängden och rör i resten efter hand.

Vispa i 2 stora ägg, 50 g smält smör och 2 dl konserverade majskorn.

Grädda gyllenbruna pannkakor på medelstark värme.

Stekta prinskorvar passar bra till.


Torsdag:

Omelett med tomat:

Skiva 4 kokta kalla potatisar och 1 lök och stek det i lite smör.

Krydda med salt och peppar.

Lägg ner ca 100 g spenatblad och 100 g tärnad skinka i pannan.

Vispa samman 3 ägg och 2 msk mjölk.

Häll detta i pannan och låt omeletten stelna.

Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå omeletten.

Smula över 3 msk parmesanost och lite finklippt persilja.


Fredag:

Pasta med het räksås:

Skala 500 g räkor. Fräs 1 tsk curry och 4 msk smör.

Fyll på med 1 burk krossade tomater och sambal efter smak.

Låt puttra några minuter.

Lägg i räkorna men låt inte rätten koka.

Ät med pasta och hyvlad färsk parmesanost.


Lördag:

Läcker räk- och fisksoppa.


Söndag:

Stekt kyckling med persiljesmör.

Kladdkaka

Av Maria - 2024-12-01 18:30

Ugn: 180 grader, 20-30 minuter


Ingredienser:

150 gr smält smör
3 ägg
1 dl socker
3 msk kakao
1 tesked vanilj
10 mandelbiskvier (kan såklart uteslutas)


Gör så här:

Smöra en pajform eller någon annan lämplig form.

Blanda smält smör, socker och ägg och vispa någon minut.

Tillsätt sedan mjöl, vaniljsocker och kakao och vispa tills det blir en jämn, fin och ganska trög smet.

Häll över smeten i formen och tryck sedan ner mandelbeskvier i chokladsmeten.

Grädda i 180 grader i ca 20-30 minuter.

Servera med glass eller vispad grädde.

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
Mörkokt ytterfilé:
700 gr fläskytterfile

3 dl vitt vin
1 nypa havssalt
1 nypa svartpeppar
1 tesked soja
1 matsked mangochutney
 
Vitlöksmarinerade champinjoner:
5 små färska champinjoner
4 steklökar
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olja
1 tesked soja
1 nypa havssalt
1 krm viltkrydda
 
Gör så här:
Köttet:
Stek köttet kort  i en gryta, sänk värmen och slå på vinet, salt och peppar.
Tillsätt även mango chutney och soja.
Låt detta koka långsamt på svag värme på spisen i ca 1 timme.
Var försiktig med värmen för det får inte koka torrt och det ska bara bubbla då och då.
Servera med couscous och en yoghurtbaserad sås eller varför inte friterade potatishalvor och red skyn från grytan?
 
Champinjoner:
Borsta och ansa champinjonerna.
Dela löken i fyra delar och kvarta champinjonerna, lägg allt i en skål.
Blanda olja, soja, vitlök med salt och viltkryddan.
Slå detta över champinjonerna och löken och ställ in i kylen för att ätas nästa dag.

Lussebullar med rågsikt

Av Maria - 2024-12-01 11:45

Jäsning: ca 1 timme + 30 minuter

Ugn: 225 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

Bullar:

2 kuvert saffran à 1⁄2 g
1 sockerbit
1 msk rom går att byta mot ljummet vatten
50 g jäst
5 dl mjölk 2 dl kall, 3 dl fingervarm
150 g rumsvarmt smör
1 ⁄2 tsk salt
1 1 ⁄2 dl strösocker
2 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl


Garnering:
russin
ägg till pensling
 
Gör så här:
Stöt saffranet med sockerbiten i en mortel och häll över romen.
(Vill man inte använda rom kan man byta den mot ljummet vatten.)
Låt blandningen stå och dra och rör under tiden ut jästen i två deciliter kall mjölk.
Värm de resterande tre decilitrarna mjölk till 37 grader.
Slå den över jästblandningen och rör om.
Tillsätt det rumsvarma smöret, skuret i bitar, och därefter salt, socker och saffransblandningen.
Rör ner rågsikten och arbeta ner vetemjölet – lite i taget – tills degen är sammanhållen, men inte för hård.
Använd bara så mycket mjöl som behövs för att degen ska vara knådbar – detta kan variera i deciliter beroende på hur hårt packat mjölet är.
Arbeta degen för hand i tio minuter eller i maskin i fem minuter.
Ställ att jäsa i cirka en timme under duk.
 
Lägg russinen i blöt i ljummet vatten under tiden.
Knåda den jästa degen på mjölat bakbord för hand och rulla den till längder.
Snurra längdernas kanter mot mitten i två spiraler och lägg dem på en smord plåt.
Torka av russinen på hushållspapper och tryck ner ett russin i mitten av varje spiral.
Låt bullarna jäsa på plåt under duk i ytterligare 30 minuter och pensla dem därefter med ett uppvispat ägg.
 
Grädda i 225 graders värme i cirka tio minuter.
Bullarna är klara när de är gyllenbruna.
Låt svalna på galler.
Ovido - Quiz & Flashcards