Mängd: ca 1 liter
Ingredienser:
200 g Rörsocker Bit eller Strö
70 cl rödvin
saften av 1 apelsin
saften av 1 citron
25 cl rom
Gör så här:
Smält sockerbitarna i en kastrull på svag värme.
Tillsätt resten av ingredienserna och hetta upp utan att blandningen börjar koka.
Häll över drycken i en termoskanna och ta med den i picknickkorgen.
Kom ihåg att ta med varm dryck utan alkohol till chauffören.
Ingredienser:
1 kg tomater
500 g röda paprikor
4-6 röda chilifrukter
8-10 vitlöksklyftor
1-2 tsk salt
1-2 tsk svartpeppar
1 msk oregano
1/2 dl vitvinsvinäger
1 paket syltsocker 1+3
Gör så här:
Skålla, skala och tärna tomaterna.
Skölj och kärna ur paprikorna.
Finhacka eller mixa paprikor, chili och vitlök.
Blanda tomat, paprika, chilifrukt, vitlök, salt, svartpeppar, oregano och vinäger i en gryta och koka under omrörning i 20 minuter.
Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 2 minuter.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Servera till kött-, korv- och pastarätter eller som smaksättare i grytor och såser.
Ingredienser:
250 g (4 dl) russin
10 fikon, torkade
10 aprikoser, torkade
1½ dl konjak eller apelsinjuice
250 g smör
1½ dl Farinsocker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 dl mandel, hela
1 dl hasselnötter, hela
2 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen
Gör så här:
Skär frukterna i bitar, blanda med konjak eller juice i en skål och låt dra en timme.
Smöra och bröa en avlång 2-liters brödform.
Sätt ugnen på 175 °C.
Rör smör och farinsocker pösigt.
Rör i äggen, ett i sänder.
Tillsätt hälften av mjölet, hälften av fruktblandningen och därefter resterande ingredienser.
Blanda väl.
Häll upp i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 1½ timme.
Låt svalna i formen i 10 minuter innan kakan stjälps upp.
Pudra över florsocker och servera fruktkakan i tunna skivor, gärna med ett glas sherry till.
Antal: 6 glas
Ingredienser:
150 g russin
1 dl kokande vatten
saft och skal från 1 apelsin, gärna obesprutad
1 kanelstång
5 kryddnejlikor
6 kardemummakärnor
4 dl portvin
2 dl Ljus Sirap
1/2 dl konjak
Gör så här:
Häll det kokande vattnet över russinen och låt stå i 5 minuter.
Sila bort vattnet.
Blanda apelsin, kanel, kryddnejlikor, kardemumma, portvin och sirap i en gryta och värm under lock ett par minuter.
Tillsätt konjaken.
Sila.
Blanda i russinen och värm på drycken, koka inte.
Servera genast.
Ingredienser:
1 kg syltlök eller pärllök
1 liter vatten
1 dl salt
2 dl ättiksprit (12 %)
3 dl vatten
3 dl socker
5 bitar muskotblomma
3 bitar ingefära, hel
1 tsk vitpepparkorn
Gör så här:
Lägg löken oskalad i rikligt med kokande vatten och förväll den ca 2 min.
Häll av vattnet, lägg löken i kallt vatten och skala den.
Blanda vatten och salt, rör tills saltet är löst.
Lägg i löken och låt stå över natten.
Häll av saltlagen.
Koka löken i osaltat vatten tills den är nätt och jämnt mjuk, 5-10 min.
Häll av kokvattnet och lägg löken i glasburkar.
Koka upp ättikslagen, häll den het över löken och sätt genast på lock.
Förvara löken svalt.
Färdig att äta efter 2-3 veckor.
Hållbarhet ca 1 år.