Ingredienser:
8 cl tranbärsjuice
3 cl limejuice, färskpressad
4 cl gin, valfritt
3 cl Vit Sirap
is
Garnering:
2 msk Rörsocker Strö
1 tsk kanel
frysta lingon
kanelstång
Gör så här:
Blanda rörsocker och kanel i en skål.
Gnid lite lime längs kanten på glaset och doppa i socker- och kanelblandningen.
Fyll glaset med is.
Mät upp tranbärsjuice, limejuice, sirap, kanel och ev gin i en shaker.
Fyll på med is och skaka tills iskall.
Sila upp drinken i glaset och dekorera med frysta lingon och en kanelstång.
Antal: 2 burkar
Ingredienser:
1 kg svarta vinbär
½ kg Syltsocker
½ dl vatten
Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Lägg bär, syltsocker och vatten i en kastrull.
Låt koka i 3-4 minuter.
Skumma.
Häll upp sylten på varma och väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Pannbiffen:
250 g nötfärs
250 g blandfärs
¾ dl havregryn
2 msk kalvfond
1 dl vatten
1 ägg
1 ½ msk hackad gul lök
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 msk smör
Gräddsås:
3 dl vispgrädde
1 ½ msk vetemjöl
½-1 msk soja
vitpeppar
ev. salt
Stekt lök:
2 gula lökar, skivade
½ dl vatten
2 tsk smör
Gör så här:
Pannbiffen:
Blanda havregryn, kalvfond och vatten i en skål.
Låt svälla i c:a 15 minuter.
Tillsätt lök, ägg, salt och peppar.
Lägg i färsen och arbeta samman tills allt är väl blandat.
Fukta händerna med lite olja eller vatten och forma färsen till pannbiffar.
Lägg dem på smörpapper.
Stek pannbiffarna i smör i en stekpanna, c:a 4 minuter per sida.
Gräddsås:
Blanda/skaka mjölet väl med lite av grädden till en redning.
Häll resten av grädden i stekpannan där pannbiffarna stekts.
Låt koka upp.
Häll i hälften av redningen, rör om och låt koka lite.
Tillsätt mer redning om såsen är för lös.
Tillsätt smöret.
Smaka av med soja, vitpeppar och eventuellt lite salt.
Sila såsen innan servering.
Stekt lök:
Lägg löken i torr stekpanna och häll på vattnet.
Låt vattnet koka bort under omrörning.
Tillsätt smör och fräs löken tills den är vackert gyllene.
Servera pannbiff med lök tillsammans med rårörda lingon, kokt potatis och ättiksgurka.
Antal: 2 koppar
Ingredienser:
100 g mörk choklad
4 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 msk Ljust Muscovadorörsocker
1 tsk Vaniljsocker
Valfri smaksättning:
2 tsk kanel, malen + 1/2 chili, finhackad
200 g hallon
5-6 cl tequila
Valfri garnering:
vispad grädde
minimarshmallows
chokladknappar
Ekologisk Ljus Sirap
malen kardemumma/kanel/kakao
Gör så här:
Finhacka chokladen.
Värm mjölk, grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull.
Tillsätt chokladen och valfri smaksättning.
Värm upp på medelhög värme och vispa tills chokladen smält.
Häll upp chokladdrycken i två koppar.
Toppa med valfri garnering.
Tips:
En nypa ljust muscovadorörsocker ger en ännu rundare smak!
Ingredienser:
500 g äpplen, t ex aroma
1½ dl Ljus Sirap
2 dl vatten
saft från ½ citron
200 g Syltsocker
1 tsk malen kardemumma
Gör så här:
Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar.
Blanda äpplen, sirap, vatten och citronsaft i en gryta och sjud under omrörning i cirka 10 minuter.
Tillsätt syltsocker och kardemumma och koka ytterligare 3–6 minuter.
Skumma noga om det behövs.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förvara kallt.