Foodish

Källarfranska

Av Maria - 2024-11-16 10:15

Antal: ca 20 st

 Första steget - fördegen:

20 g jäst

4 dl rumstempererad mjölk

ca 300 g vetemjöl


Andra steget:

50 g rumstempererad smör

10 g havssalt

20 g socker

ca 400 g vetemjöl


Gör så här:

Första steget:

Blanda jäst och mjölk och sedan mjöl.

Jäs degen i 1 timma.


Andra steget:

Blanda ingredienserna med fördegen och knåda väl.

Låt degen jäsa i ca 10 minuter.


Dela degen och forma ca små bröd. 

Doppa bröden i mjöl och låt dem jäsa på smord plåt till dubbel storlek.


Grädda bröden i ca 10 minuter.

Låt dem svalna på galler.

Körsbärschutney

Av Maria - 2024-11-16 09:30

Ingredienser:

4 hg körsbär
½-1 röd chilifrukt
4 msk Rörsocker Strö
3 msk balsamvinäger
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk Syltsocker 1+3

 

Gör så här:
Skölj och kärna ur körsbären.

Finhacka chilin.

Blanda körsbär, chilifrukt, rörsocker, balsamvinäger, salt, peppar och syltsocker i en gryta och koka under omrörning i cirka 10 minuter.

Chilimojito med apelsin

Av Maria - 2024-11-16 09:15

Antal: 2 glas


Ingredienser:

1 limefrukt
0,5 apelsin
4 kvistar mynta
0,25 chilifrukt, hackad
8 cl mörk rom 

2 msk rörsocker
4 dl sodavatten
is


Gör så här:

Klyfta lime och apelsin och stöt i en mortel tillsammans med mynta och chili.

Fördela i glasen och häll över rom.
Rör ut sockret ed sodavattnet tills det löst sig.

Häll upp i glasen och fyll upp med is.

Syltad paprika

Av Maria - 2024-11-15 10:00

Ingredienser:

½ röd paprika
½ gul paprika
½ grön paprika
2 tsk olivolja
2 msk Ljus Sirap
3 msk äppelcidervinäger
Salt

Peppar

 

Gör så här:

Skär paprikorna i tärningar, 1x1 cm.

Värm olivoljan i en stekpanna och fräs paprikan i den.

Häll över sirapen.

Tillsätt äppelcidervinäger, salt och peppar.

Var noga med att paprikan inte blir för mjuk.

Den ska ha lite tuggmotstånd.

Låt rätten kallna innan den serveras.

Syltade tomater

Av Maria - 2024-11-15 09:30

Ingredienser:

1 kg tomater, gröna
1½ liter vatten

 

Lag:

2 dl ättiksprit (12 %)
3 dl vatten
3 dl socker
10 kryddnejlikor
1 bit kanel

 

Gör så här:

Välj små, gröna och fasta tomater jämna i storleken.

Snoppa och skölj tomaterna. Pricka skalen, t ex med en nål.

Koka upp vattnet, lägg i tomaterna och sjud dem 2-3 min.

Häll upp dem i sil eller durkslag och låt dem rinna av.

Koka upp lagen.

Lägg i tomaterna och låt dem koka på svag värme tills de är mjuka, 5-10 min.

Lägg tomaterna i rena varma glasburkar.

Koka ihop lagen utan lock på kraftig värme, ca 5 min.

Häll den över tomaterna och sätt genast på lock.

Förvara svalt.

Färdiga att äta efter 1-2 veckor.

Hållbarhet ca 1 år.

Ovido - Quiz & Flashcards