Ingredienser:
Kidneybönröra:
1 paket kokta kidneybönor, ca 230 g
½ rödlök
½ röd chili
1-2 vitlöksklyftor
1 salladslök
1 tsk chipotlepasta
1 msk BBQ-sås
1 tsk rapsolja
Salt
Svartpeppar, malen
Guacamole:
2 avokador
2 msk hackad rödlök
1 tomat
1 salladslök
2 vitlöksklyftor
1 lime, saften
2 msk hackad koriander eller bladpersilja
Salt
Svartpeppar, malen
Chips:
1 lotusrot
2 polkabetor
5-6 dl olja
Salt
Gör så här:
Kidneybönröra:
Häll av bönorna i ett durkslag.
Mixa bönorna grovt med en mixerstav.
Hacka rödlöken, chilin och vitlöken fint.
Strimla salladslöken.
Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och svartpeppar.
Guacamole:
Skala och kärna ur och mosa avokadon.
Blanda ner den hackade rödlöken.
Skär tomaten i fyra klyftor.
Kärna ur klyftorna och skär dem i små tärningar.
Strimla salladslöken och hacka vitlöken fint.
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Lotus- och polkabetschips:
Skala lotusroten och hyvla tunt med en mandolin.
Tvätta och torka betorna och hyvla dem med en mandolin.
Värm upp oljan till 130 grader och fritera litet i taget.
Lägg chipsen på en tallrik med hushållspapper så att de får rinna av.
Strö över salt medan chipsen är varma så fäster det bättre.
Antal: 2 portioner alternativt 12 portioner
Ingredienser:
2 portioner:
5 kokta medelstora potatisar
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk (3%)
1 msk smör
1½ krm salt, efter smak
1 krm vitpeppar, efter smak
2 msk hackad dill, persilja eller gräslök
12 portioner:
2½ kg potatis
2 dl vetemjöl
1 3/4 liter mjölk (3%)
3 msk smör
2 tsk salt, efter smak
2 krm vitpeppar
2 dl hackad dill, persilja eller gräslök
Gör så här:
2 portioner:
Skala potatisen, skär den i tärningar.
Vispa ut mjölet med mjölken i en kastrull.
Lägg i fettet.
Koka upp under omrörning och koka 3-5 minuter.
Lägg i potatisen, rör om försiktigt och låt den bli genomvarm.
Smaka av med salt.
Blanda i klippt kryddgrönt.
12 portioner:
Borsta potatisen och koka den nätt och jämnt mjuk.
Häll av vattnet och låt den kallna.
Detta kan göras en dag i förväg.
Skala potatisen och skär den i tärningar eller små bitar.
Rör ut mjölet med lite av mjölken till en klimpfri redning.
Koka upp resten av mjölken med fettet i en rymlig gryta (4 liter).
Rör ner redningen.
Koka 3-5 minuter på svag värme, rör mot botten ett par gånger.
Tillsätt salt och peppar.
Lägg i potatisen och det kryddgröna, rör om försiktigt.
Låt potatisen bli genomvarm.
Smaka av.
Antal: 20-25 stycken
Ugn: 200 grader, 10 minuter
Ingredienser:
125 g smör
2½ dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
2½ dl havregryn
3-4 tsk finmalen ingefära
2 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör ihop smöret och sockret mjukt, tillsätt sedan ägget och vaniljsockret och blanda alltihop till en slät smet.
Vänd ihop havregryn, ingefära, vetemjöl och bakpulver i en annan bunke och rör sedan ner det i smörblandningen.
Forma degen till en avlång rulle på mjölat bakbord och dela rullen i 20-25 bitar.
Rulla varje bit till en liten boll i handen och lägg den på en plåt med bakplåtspapper och platta till.
Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.
Låt kakorna svalna och förvara dem sedan torrt i en burk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 färsk majskolv
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 avokado
2 grillade paprikor
1 kruka koriander
1 dl chunky tomato salsa
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär av majskornen.
Skala och hacka vitlöken.
Stek vitlöken och majskornen i oljan.
Dela, kärna ur och gröp ur avokadon, skär den och paprikorna i bitar.
Strimla korianderbladen.
Blanda allt med majsen och salsan, smaksätt med salt och peppar.
Servera salladen med spareribs, majsbröd och gräddfil.
Ingredienser:
250 g (½ liter) lingon
1 dl Rörsocker Strö
2-3 msk gin
Gör så här:
Blanda samman ingredienserna i en skål och rör tills sockret löst sig.
Häll upp på varma väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara i kylskåp.