Foodish

Kycklingcannelloni med svamp

Av Maria - 2024-08-06 19:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 200°C, ca 25 minuter


Ingredienser:

1 grillad kyckling

200 g champinjoner

1 gul lök

3 pressade vitlöksklyftor

1 msk smör

80 g bladspenat

2 dl smaksatt crème fraiche, tex crème fraiche gourmet karljohan, timjan, citron

2 dl riven kvibille Svecia

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

8 färska lasagneplattor

2 msk smör

2 msk vetemjöl

5 dl mjölk

1 tsk salt


Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.
Bena ur kycklingen och ta bort skinnet.
Skär den i små bitar.
Skala löken.
Hacka löken och champinjonerna fint och stek i smör ett par minuter.
Tillsätt kyckling, grovt hackad spenat, crème fraiche, 1 dl ost, salt och peppar.
Fördela fyllningen på lasagneplattorna, rulla ihop och lägg i en ugnssäker form.
Smält smör i en kastrull.
Rör ner mjölet.
Tillsätt mjölken, koka 3 minuter under omrörning.
Smaka av med salt.
Häll såsen i formen och strö över 1 dl riven ost.
Tillaga i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
Servera gärna med en tomatsallad.

3-dygns gurka

Av Maria - 2024-08-06 16:15

Ingredienser:

1 kg slanggurka
½ dl gula senapsfrö


Smaksättning

3-4 kvistar dill eller 2 vitlökar Solo och 2 röda chilifrukter

 

Lag

1 dl ättiksyra 24%
3½ dl vatten
4½ dl Strösocker
1 dl salt
½ tsk vitpepparkorn


Gör så här:

Tvätta gurkorna noga.

Skär dem i centimetertjocka skivor.

Skala och dela vitlökarna.

Skölj chilin och dillen.

Varva gurkskivorna med senapsfrö och dill eller vitlök och chili i burkar.

Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp.

Häll lagen över gurkorna.

Gurkorna är klara att äta efter 3 dygn.

Vill du ha en mindre salt gurka halvera saltmängden.

Dag 1

1 dl vatten, ca 40°C

1 dl grovt rågmjöl

ev 100 g rårivet äpple eller 1 msk honung eller 10 g (ca ¼ pkt) jäst

 

Dag 3 eller 4

1 l vatten, ca 40°C

1 l grovt rågmjöl

 

Dag 1

Blanda vatten och mjöl (och ev äpple, honung eller jäst) i en rostfri bunke som rymmer 3-4 l.

Täck över med en bakduk och låt bunken stå rumstemperatur 3 dygn (eller 2 dygn om äpple, honung eller jäst tillsatts).

Rör om varje dag.


Dag 3 eller 4

Tillsätt vatten och mjöl till den första degen och blanda till en lös deg.

Täck över igen med bakduken och låt stå i rumstemperatur ytterligare 1 dag.


Dag 4 eller 5

Använd degen direkt enligt recept eller dela upp den i mindre portioner och frys in.

Surdeg är hållbar i kylskåp ca 1 vecka och i frysen ca 1 år.

Tina surdegen och låt den få rumstemperatur innan den används till bakning.

Man kan utgå från den tinade, rumstempererade surdegen och fortsätta från dag 3 eller 4.

Kokta svartrötter

Av Maria - 2024-08-06 11:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 kg svartrötter
1½ liter vatten
3 tsk salt

 

Gör så här:

Skölj svartrötterna.

Skala dem med potatisskalare, skär dem ev i 10-12 cm långa bitar och lägg dem efter hand i kallt vatten, ev med lite pressad citron så att de inte mörknar.

Koka upp vattnet, tillsätt saltet.

Lägg i svartrötterna och koka dem nätt och jämnt mjuka, späda 10-15 minuter, äldre 20-30 minuter. Koktiden kan variera, pröva med provnål.

Skurna havrekakor

Av Maria - 2024-08-06 06:15

Antal:30 stycken


Ingredienser:

4½ dl havregryn

1½ dl strösocker

150 g (1 1/2 dl) smält margarin eller smör

Ev. 1 msk kakao


Gör så här:

Blanda snabbt samman havregryn, socker, smält margarin (och ev kakao).

Bred den grynaktiga massan till en centimeter kaka, ca 20*25 cm på en välsmord folie lagd på plåt.

Vik upp foliekanten så det som en form.

Grädda i 200 grader i 12-15 minuter.

Skär kakan i rutor medan den är varm, men låt den svalna på folien.

Ovido - Quiz & Flashcards