Foodish

Sötpotatis-bearnaise

Av Maria - 2024-07-02 13:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 stor sötpotatis

1 schalottenlök

4 msk rödvinsvinäger

3 msk vatten

Salt

Vitpeppar

2-3 msk smör, mjukt

2 msk hackad färsk dragon

1 msk hackad persilja


Gör så här:

Skala och skär sötpotatisen i stora bitar.

Koka bitarna i lättsaltat vatten tills de är mjuka, det tar ca 10-15 minuter.

Häll av vattnet.

Finhacka löken.

Koka upp löken i vinäger och vatten i en kastrull.

Koka samman tills vätskan reducerats till hälften.

Sila bort löken och mät upp så att mängden vinäger är ca ½ dl.

Späd med vatten om det behövs för att få rätt mängd.

Mixa sötpotatisen med vinägern.

Smaka av med salt och peppar.

Mixa ner smöret och tillsätt dragon och persilja.


En kul variant av bearnaise som blir lite tjockare i konsistensen och därför passar bra till grillat.

Jordgubb- & kamomill smoothie

Av Maria - 2024-07-02 12:30

Antal: 2 glas


Ingredienser:
300 g jordgubbar, frysta

50 g torkade mullbär

3 dl kamomillte, kylt

½ pressad citron

Sötningsmedel efter smak

2 tsk chiafrön


Gör så här:

Mixa jordgubbar, mullbär, te och färskpressad citronjuice till en slät smoothie.

Smaka av, söta vid behov.

Tillsätt chiafrön och mixa några sekunder tills fröna är jämnt fördelade.


Tips!

Är du allergisk mot korgblommiga växter ska du inte använda kamomill.


Kamomill är en Europas mest använda läkeväxter och har en inflammationshämmande, bakteriedödande och svettdrivande effekt.

Dessutom har blomman lugnande och rogivande verkan.

Aioli

Av Maria - 2024-07-02 10:45

Antal: 4 portioner

Tillagningstid: under 30 minuter


Ingredienser:

1 tsk dijonsenap

1 tsk vinäger

2 äggulor

3 dl rumsvarm olivolja

5 vitlöksklyftor

Salt

Kajennpeppar


Gör så här:

Se till att ingredienserna är rumsvarma.
Rör sedan ihop senap, vinäger och äggulor i en skål.
Droppa försiktigt ner oljan och vispa hela tiden, gärna med en elvisp.
Ta det lugnt i början så att såsen "tar" ordentligt.
Vispa tills olja har gått ihop med resten.
Smaksätt med pressad vitlök, salt och kajennpeppar.

Fattigmansbröd

Av Maria - 2024-07-02 08:00

Antal: 2 bröd

Ugn: 200-225 grader, ca 25 minuter

Jäsning: dubbel storlek + jäsa upp


Ingredienser:
25 g jäst

5 dl vatten

1 tsk salt

ca 14 dl (840 g) vetemjöl


Gör så här:
Ljumma vattnet till 37 grader och slå det över den smulade jästen i degbunken.

Tillsätt saltet och ca 12 dl av vetemjölet.

Arbeta degen tills den är smidig och låt den jäsa till dubbel storlek.


Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den, tillsätt resten av mjölet.

Forma till 2 längder, lägg dem i smorda formar och låt dem jäsa upp.


Grädda i 200-225 grader, ca 25 minuter.

Tomat- & persikosalsa

Av Maria - 2024-07-02 06:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 tomater eller 12 små tomater

2 persikor

1 schalottenlök eller 4 salladslökar

2 msk olivolja

½ msk rödvinsvinäger

1 msk farinsocker eller vanligt strösocker

Salt

Peppar

2 msk hackad bladpersilja


Gör så här:

Halvera och gröp ur kärnorna i tomaterna.
Tärna tomatköttet.
Dela, kärna ur och tärna persikorna.
Blanda tomat, persika och lök med olivolja, vinäger och socker.
Smaksätt med salt och peppar.
Vänd ner persiljan.

Ovido - Quiz & Flashcards