Foodish

Pickled fish med gult ris

Av Maria - 2024-06-26 06:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g portionsbitar gösfilé eller hälléfile
½ tsk salt
1 msk olja

 

Sås:

skivade gula lökar
hackade vitlöksklyftor
citron, finstrimlat skal
dl vitvinsvinäger
1½ vatten
2 tsk mald koriander
2 tsk mald kummin
1 msk garam masala
1 tsk gurkmeja
lagerblad
kryddpepparkorn
kryddnejlikor
1 krm peppar
½ tsk socker

 

Gult ris:

3 dl långkornigt ris
kanelstänger
kardemummakapslar
½ tsk gurkmeja
6 dl vatten
½ tsk salt
1 dl russin
1 msk smör eller margarin
1 krm socker

 

Gör så här:

Salta fisken.

Blanda alla ingredienser till såsen utom sockret och koka upp.

Sjud på svag värme tills löken är genomskinlig men inte överkokt.

Smaka av med socker.

Hetta upp matolja i en stekpanna och stek fisken cirka 2 minuter/sida.

Häll över såsen.

Servera med gult ris.

 

Gult ris:

Blanda ris, kryddor, vatten och salt.

Koka på svag värme under lock cirka 20 minuter.

Häll upp riset i ett durkslag och spola under rinnande vatten.

Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt russin, matfett samt en nypa socker.

Låt ånga upp under omrörning.

Jordgubbsylt

Av Maria - 2024-06-25 20:30

Ingredienser:

2 liter jordgubbar

1 kg syltsocker


Gör så här:

Rensa och skölj bären.
Skiva eller mixa dem.
Lägg dem i en gryta tillsammans med syltsockret och koka upp.
Koka i 2 minuter.
Tag grytan från värmen, skumma noga.
Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar och tillslut genast.
Förvara dem svalt.

 

Höstsoppa (GI-mat)

Av Maria - 2024-06-25 06:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 palsternackor

2 morötter

2 svartrötter

2 gulbetor

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk olja

½ msk spiskummin

1 tsk cayennepeppar

2 tsk torkad basilika

2 lagerblad

1 msk tomatpuré

1 liter grönsaksbuljong

1 burk kikärtor

Salt

Peppar


Gör så här:

Skala och riv alla grönsaker grovt.

Hetta upp en gryta och bryn grönsakerna i lite olja.

Tillsätt kryddor och häll på buljong.

Låt koka i 20 minuter.

Häll i kikärtorna och smaka av med salt och peppar.

Måndag:

Lägg nykokta glasnudlar i en het panna med olja, vänd ner babyspenat, skalade räkor, jordnötter och sesamolja.


Vaniljyoghurt och skivad banan.


Tisdag:

Skär ett snitt i kycklingfiléer och fyll med finfördelad feta och hackade soltorkade tomater.

Quinoa till med grovhackade oliver och färsk basilika.


Färsk frukt i säsong.


Onsdag:

Indisk linsgryta med kokos och salta mandlar.


Grapefrukt ringlad med honung.


Torsdag:

Lantpaté, cumberlandssås, syltlök, cornichons, rostad lök och gott bröd.


Smörstekt tärnat vitt bröd med socker och kanel.

Ät med friskt äppelmos och mjölk.


Fredag:

Dillfylld strömmingsflundra med skirat smör, potatispuré och rårörda lingon.


Mascarpone rörd med passionsfrukt och mörk chokladhack i små koppar.


Lördag:

Tomatsoppa med färskostklick och parmesanflarn:

Riv parmesanen grovt och lägg ut i små högar på bakplåtspapper.

Gratinera ca 7 minuter i 225 grader.


Smulpaj med vinteräpplen, björnbär och kardemumma.

Vaniljsås.


Söndag:

Asiatisk biffwok med ingefära, nudlar eller ris till.


Krokantparfait.

Måndag:

Potatatispanna:

Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör.

Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter.

Fräs i ca 15-20 minuter.

Skiva 1 squash och låt den fräsa med.

Krydda med 4 msk färsk basilika eller 1-2 tsk torkad, salt och lite chilipeppar.

Låt allt fräsa ytterligare 5-10 minuter.

Rosta 4 msk pinjenötter i torr panna.

Strö över nötter och 4 msk parmesanost i den varma pannan.

Ät med sallad.


Tisdag:

Korv i spännande sällskap:

Koka 2 dl ris tillsammans med 1 buljongtärning och 4 dl vatten.

Skär 400 g mager falukorv i stavar, 1 purjolök i skivor och hacka 1 äpple.

Fräs 1 tsk curry i 2 msk smör.

Tillsätt korv, purjolök, äpple och 1 dl gröna ärter.

Låt alltsammans steka några minuter.

Smaksätt eventuellt med lite salt och peppar.

Häll röran över riset.


Onsdag:

Morotssoppa:

Skala 8 medelstora morötter och 8 potatisar.

Koka dem mjuka i 1 liter hönsbuljong.

Smaka av med salt, peppar och saften av 1 pressad citron.

Ta upp grönsakerna med hålslev.

Finfördela dem i matberedaren. Häll tillbaka grönsakspurén i buljongen och värm.

Servera med en klick crème fraiche i varje tallrik.

Strö över lite gräslök.


Torsdag:

Örtkryddad färslimpa:

Skiva 150 g färska champinjoner och bryn dem i smör i en stekpanna.

Blanda champinjonerna med 600 g nötfärs, 2 ägg, 4 msk mjölk, 1½ msk potatismjöl, 1 dl hackad rödlök och 1 tsk timjan.

Smaka av med salt och peppar.

Arbeta snabbt ihop till en smidig färs.

Bred ut färsen i smord avlång form (1½ liter).

Ugnsbaka i 200 grader, 45-50 minuter.

Låt färsen vila några minuter innan den stjälps upp.

Skär den i skivor och servera den med grönsaker och potatisklyftor.


Fredag:

Ljuvlig fisksoppa:

Fräs 1 strimlad purjolök i smör och tillsätt 2 dl matlagningsgrädde, 5 dl fiskbuljong (tärning), 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, ½ dl chilisås och 1 msk pressad citron.

Tillsätt 400 g (lätt tinad) torskfilé skuren i bitar och sjud på svag värme 6-8 minuter.

Blanda försiktigt ner 250 g musslor i vatten och låt allt bli genomvarmt.

Dekorera med räkor och dill.


Lördag:

Asiatisk kycklingwok.


Söndag:

Söndagsfilé med soltorkade tomater:

Skär 500 g fläskfilé i ca 1 cm tjocka skivor, bryn i lite smör, salta och peppra.

Mjukfräs 1 liten hackad lök med 3-4 grovhackade soltorkade tomater i lite smör.

Sikta i 1 msk vetemjöl, späd med 2½ dl tärningsbuljong.

Smula i 50 g ädelost och rör i ½ dl lätt crème fraiche.

Lägg i köttet och småkoka under lock 7-8 minuter.

Späd eventuellt med lite vatten.

Ovido - Quiz & Flashcards