Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g portionsbitar gösfilé eller hälléfile
½ tsk salt
1 msk olja
2 skivade gula lökar
4 hackade vitlöksklyftor
1 citron, finstrimlat skal
dl vitvinsvinäger
1½ vatten
2 tsk mald koriander
2 tsk mald kummin
1 msk garam masala
1 tsk gurkmeja
2 lagerblad
4 kryddpepparkorn
4 kryddnejlikor
1 krm peppar
½ tsk socker
3 dl långkornigt ris
2 kanelstänger
3 kardemummakapslar
½ tsk gurkmeja
6 dl vatten
½ tsk salt
1 dl russin
1 msk smör eller margarin
1 krm socker
Gör så här:
Salta fisken.
Blanda alla ingredienser till såsen utom sockret och koka upp.
Sjud på svag värme tills löken är genomskinlig men inte överkokt.
Smaka av med socker.
Hetta upp matolja i en stekpanna och stek fisken cirka 2 minuter/sida.
Häll över såsen.
Servera med gult ris.
Gult ris:
Blanda ris, kryddor, vatten och salt.
Koka på svag värme under lock cirka 20 minuter.
Häll upp riset i ett durkslag och spola under rinnande vatten.
Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt russin, matfett samt en nypa socker.
Låt ånga upp under omrörning.
Ingredienser:
2 liter jordgubbar
1 kg syltsocker
Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Skiva eller mixa dem.
Lägg dem i en gryta tillsammans med syltsockret och koka upp.
Koka i 2 minuter.
Tag grytan från värmen, skumma noga.
Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar och tillslut genast.
Förvara dem svalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 palsternackor
2 morötter
2 svartrötter
2 gulbetor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
½ msk spiskummin
1 tsk cayennepeppar
2 tsk torkad basilika
2 lagerblad
1 msk tomatpuré
1 liter grönsaksbuljong
1 burk kikärtor
Salt
Peppar
Gör så här:
Skala och riv alla grönsaker grovt.
Hetta upp en gryta och bryn grönsakerna i lite olja.
Tillsätt kryddor och häll på buljong.
Låt koka i 20 minuter.
Häll i kikärtorna och smaka av med salt och peppar.
Måndag:
Lägg nykokta glasnudlar i en het panna med olja, vänd ner babyspenat, skalade räkor, jordnötter och sesamolja.
Vaniljyoghurt och skivad banan.
Tisdag:
Skär ett snitt i kycklingfiléer och fyll med finfördelad feta och hackade soltorkade tomater.
Quinoa till med grovhackade oliver och färsk basilika.
Färsk frukt i säsong.
Onsdag:
Indisk linsgryta med kokos och salta mandlar.
Grapefrukt ringlad med honung.
Torsdag:
Lantpaté, cumberlandssås, syltlök, cornichons, rostad lök och gott bröd.
Smörstekt tärnat vitt bröd med socker och kanel.
Ät med friskt äppelmos och mjölk.
Fredag:
Dillfylld strömmingsflundra med skirat smör, potatispuré och rårörda lingon.
Mascarpone rörd med passionsfrukt och mörk chokladhack i små koppar.
Lördag:
Tomatsoppa med färskostklick och parmesanflarn:
Riv parmesanen grovt och lägg ut i små högar på bakplåtspapper.
Gratinera ca 7 minuter i 225 grader.
Smulpaj med vinteräpplen, björnbär och kardemumma.
Vaniljsås.
Söndag:
Asiatisk biffwok med ingefära, nudlar eller ris till.
Måndag:
Potatatispanna:
Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör.
Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter.
Fräs i ca 15-20 minuter.
Skiva 1 squash och låt den fräsa med.
Krydda med 4 msk färsk basilika eller 1-2 tsk torkad, salt och lite chilipeppar.
Låt allt fräsa ytterligare 5-10 minuter.
Rosta 4 msk pinjenötter i torr panna.
Strö över nötter och 4 msk parmesanost i den varma pannan.
Ät med sallad.
Tisdag:
Korv i spännande sällskap:
Koka 2 dl ris tillsammans med 1 buljongtärning och 4 dl vatten.
Skär 400 g mager falukorv i stavar, 1 purjolök i skivor och hacka 1 äpple.
Fräs 1 tsk curry i 2 msk smör.
Tillsätt korv, purjolök, äpple och 1 dl gröna ärter.
Låt alltsammans steka några minuter.
Smaksätt eventuellt med lite salt och peppar.
Häll röran över riset.
Onsdag:
Morotssoppa:
Skala 8 medelstora morötter och 8 potatisar.
Koka dem mjuka i 1 liter hönsbuljong.
Smaka av med salt, peppar och saften av 1 pressad citron.
Ta upp grönsakerna med hålslev.
Finfördela dem i matberedaren. Häll tillbaka grönsakspurén i buljongen och värm.
Servera med en klick crème fraiche i varje tallrik.
Strö över lite gräslök.
Torsdag:
Örtkryddad färslimpa:
Skiva 150 g färska champinjoner och bryn dem i smör i en stekpanna.
Blanda champinjonerna med 600 g nötfärs, 2 ägg, 4 msk mjölk, 1½ msk potatismjöl, 1 dl hackad rödlök och 1 tsk timjan.
Smaka av med salt och peppar.
Arbeta snabbt ihop till en smidig färs.
Bred ut färsen i smord avlång form (1½ liter).
Ugnsbaka i 200 grader, 45-50 minuter.
Låt färsen vila några minuter innan den stjälps upp.
Skär den i skivor och servera den med grönsaker och potatisklyftor.
Fredag:
Ljuvlig fisksoppa:
Fräs 1 strimlad purjolök i smör och tillsätt 2 dl matlagningsgrädde, 5 dl fiskbuljong (tärning), 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, ½ dl chilisås och 1 msk pressad citron.
Tillsätt 400 g (lätt tinad) torskfilé skuren i bitar och sjud på svag värme 6-8 minuter.
Blanda försiktigt ner 250 g musslor i vatten och låt allt bli genomvarmt.
Dekorera med räkor och dill.
Lördag:
Söndag:
Söndagsfilé med soltorkade tomater:
Skär 500 g fläskfilé i ca 1 cm tjocka skivor, bryn i lite smör, salta och peppra.
Mjukfräs 1 liten hackad lök med 3-4 grovhackade soltorkade tomater i lite smör.
Sikta i 1 msk vetemjöl, späd med 2½ dl tärningsbuljong.
Smula i 50 g ädelost och rör i ½ dl lätt crème fraiche.
Lägg i köttet och småkoka under lock 7-8 minuter.
Späd eventuellt med lite vatten.