Antal: 8 portioner
Ingredienser:
1.5 dl grötris
3 dl vatten
1 msk smör
6 dl mjölk
3 dl vispad grädde
1 kanelstång
3 msk socker
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
Björnbärscoulis:
300 g björnbär
1 dl vitt vin
1 dl socker
Gör så här:
Mät upp ris, vatten, smör eller margarin och salt i en rymlig gryta.
Koka upp och koka under lock på svag värme ca 10 minuter.
Tillsätt mjölken lite i taget, rör om och låt gröten koka upp innan nästa mjölkskvätt hälls i.
Lägg gärna i en eller två bitar hel kanel.
Ställ sedan grytan, täckt med lock, på mycket svag värme så att gröten inte bränns.
Låt gröten svälla utan omrörning ovanpå spisen ca 40 min eller i 100° ugnsvärme ca 1 timme.
Låt gröten kallna, gärna över natten (i kylen).
Björnbärscoulis:
Blanda bär (spara gärna några till garnering), vin och socker i en kastrull.
Låt alltsammans koka upp och sedan småputtra i cirka 15 min, tills såsen tjocknat något.
Rör då och då.
Låt svalna.
Blanda den kalla gröten med vispad grädde, socker och vaniljsocker.
Lägg upp i portionsskålar eller glas och skeda över avsvalnad coulis.