Antal: 4-8 portioner
Vila: Ca 20 minuter
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
Pajdegen:
1 dl bovetemjöl
1 dl majsmjöl
1 dl rismjöl
1 dl strösocker
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
100 g smör, ev. laktosfritt
½ dl vatten
Blåbärsfyllning:
250 g blåbär, färska eller tinade
3/4 dl socker
2 msk potatismjöl
1 citron, zesten
Aprikosfyllning:
8 stycken aprikoser
½ dl florsocker
Servera med:
Rostade kokosflingor
Florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda de torra ingredienserna till degen i en bunke.
Mixa eller nyp in smöret i mjölblandningen.
Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
Låt degen vila ca 20 minuter i kylen.
Fyllning:
Blanda blåbär, socker, potatismjöl och citronzest väl.
Eller halvera, kärna ut och skär aprikoserna i tunna skivor - låt dem gärna sitta ihop lite i ena kanten så att du kan bre ut som som en solfjäder.
Pudra florsocker över aprikosskivorna.
Kavla ut degen och lägg en fyllning i mitten.
Vik upp kanterna över den yttre delen av fyllningen.
Tryck ihop eventuella sprickor i nederkanterna så att fruktsaftena inte rinner ut.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Strö över rostad kokos och/eller florsocker vid serveringen.
Tips!
Fyll galetten med dina favoritfrukter eller bär.
Tänk bara på att använda potatismjöl till blöta bär.
En galette är som en söt liten paj där degen viks över fyllningen.