Foodish

Portersås

Av Maria - 2024-11-08 20:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 schalottenlök

Smör till stekning

2 dl porter

2 dl köttbuljong eller steksky

2 dl vispgrädde

1 msk vetemjöl

2 msk svartvinbärsgelé

3 krossade enbär

1 msk hackad timjan

1 krm malen svartpeppar


Gör så här:
Fräs löken i smör i en kastrull.

Häll på porter och köttbuljong.

Koka ner tills hälften återstår.

Tillsätt grädden.

Red av med vetemjöl utrört i lite kallt vatten.

Tillsätt svartvinbärsgelé, enbär, timjan och peppar.

Koka upp såsen och vispa under tiden, sjud ett par minuter och sila såsen.

Olivtzatziki

Av Maria - 2024-11-08 19:00

Ingredienser:

1 riven gurka

˝ tsk salt

1 dl hackade gröna oliver

2 dl matlagningsyoghurt

1 vitlöksklyfta

1 krm svartpeppar

1 tsk honung


Gör så här:

Blanda gurkan med saltet och lägg den i ett durkslag ca 20 minuter.
Pressa ur vattnet.
Rör ihop matlagningsyoghurt, vitlök, svartpeppar och honung.
Blanda ner gurka och oliver.

Äppelsylt med ingefära

Av Maria - 2024-11-08 16:45

Mängd: cirka 1 liter


Ingredienser:
1 kg syrliga äpplen
1 tsk riven, färsk ingefära
2 dl vatten
saft och skal från 1 citron, gärna obesprutad
1/2 kg Strösocker
1 krm natriumbensoat


Gör så här:

Skala, kärna ur och klyfta äpplena tunt.

Blanda äpplen, ingefära, vatten, citron och strösocker i en gryta och sjud under omrörning i cirka 30 minuter.


Tag grytan från värmen.

Skumma.

Tillsätt natriumbensoatet.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara kallt.

Bloody rosé

Av Maria - 2024-11-08 16:00

Antal: 3 glas


Ingredienser:

4 dl rosévin
1,5 dl blodapelsinjuice
3 droppar citron
0,5 blodapelsin, skivad
is
färsk rosmarin


Gör så här:

Häll upp tre stora glas med is och dekorera med en skiva blodapelsin längs glaset.
Fyll på med rosévin, några droppar citron och toppa med blodapelsinjuice och en kvist färsk rosmarin. 

Fikonbalsamvinägrett

Av Maria - 2024-11-08 05:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 fikon

˝ dl balsamvinäger

1 tsk honung

1˝ dl olivolja

Salt

Malen svartpeppar


Gör så här:

Hacka fikonet och lägg det tillsammans med balsamvinäger i en kastrull, låt sjuda upp.

Låt vinägern svalna.

Sila av och blanda med övriga ingredienser.

Vispa ihop allt i en skål.

Ovido - Quiz & Flashcards