Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 schalottenlök
Smör till stekning
2 dl porter
2 dl köttbuljong eller steksky
2 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
2 msk svartvinbärsgelé
3 krossade enbär
1 msk hackad timjan
1 krm malen svartpeppar
Gör så här:
Fräs löken i smör i en kastrull.
Häll på porter och köttbuljong.
Koka ner tills hälften återstår.
Tillsätt grädden.
Red av med vetemjöl utrört i lite kallt vatten.
Tillsätt svartvinbärsgelé, enbär, timjan och peppar.
Koka upp såsen och vispa under tiden, sjud ett par minuter och sila såsen.
Ingredienser:
1 riven gurka
˝ tsk salt
1 dl hackade gröna oliver
2 dl matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar
1 tsk honung
Gör så här:
Blanda gurkan med saltet och lägg den i ett durkslag ca 20 minuter.
Pressa ur vattnet.
Rör ihop matlagningsyoghurt, vitlök, svartpeppar och honung.
Blanda ner gurka och oliver.
Mängd: cirka 1 liter
Ingredienser:
1 kg syrliga äpplen
1 tsk riven, färsk ingefära
2 dl vatten
saft och skal från 1 citron, gärna obesprutad
1/2 kg Strösocker
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Skala, kärna ur och klyfta äpplena tunt.
Blanda äpplen, ingefära, vatten, citron och strösocker i en gryta och sjud under omrörning i cirka 30 minuter.
Tag grytan från värmen.
Skumma.
Tillsätt natriumbensoatet.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara kallt.
Antal: 3 glas
Ingredienser:
4 dl rosévin
1,5 dl blodapelsinjuice
3 droppar citron
0,5 blodapelsin, skivad
is
färsk rosmarin
Gör så här:
Häll upp tre stora glas med is och dekorera med en skiva blodapelsin längs glaset.
Fyll på med rosévin, några droppar citron och toppa med blodapelsinjuice och en kvist färsk rosmarin.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 fikon
˝ dl balsamvinäger
1 tsk honung
1˝ dl olivolja
Salt
Malen svartpeppar
Gör så här:
Hacka fikonet och lägg det tillsammans med balsamvinäger i en kastrull, låt sjuda upp.
Låt vinägern svalna.
Sila av och blanda med övriga ingredienser.
Vispa ihop allt i en skål.