Foodish

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 st portabellasvamp (stora bruna champinjonliknande svampar)

8-10 st vita champinjoner

50 g kantareller

1 dl god olivolja

1 tsk råsocker

Saften av 1/2 citron

Salt

Svartpeppar

1 dl plockad färsk mejram


Gör så här:

Skölj och skiva all svamp så tunt som det är möjligt.

Pensla tallrikarna med olivolja och fördela svampen på dessa.

Blanda olivolja, socker, svartpeppar och citronjuicen med stavmixer eller kör i food processor.

Smaka av med salt.

Häll eller ringla dressingen över svampen på tallrikarna och strö lite plockad mejram över alltsammans.

Getostfyllda padrones

Av Maria - 2024-07-23 13:30

Antal: 4-6 mingelportioner

Ugn: 225 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

250 g padrones (små gröna pepparfrukter)

150 g getost

2 tsk flingsalt

1 dl god olivolja


Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader

Skölj pepparfrukterna och skär ett snitt från toppen och ner på varje.

Fyll snitten med getost.

Lägg de fyllda padronesen i en form klädd med bakplåtspapper.

Strö på flingsalt och ringla över olivolja.

Grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg och osten smält, ca 15 minuter.

Kräftsoppa (LCHF)

Av Maria - 2024-07-23 08:45

Antal: 4 portioner till förrätt


Ingredienser:

50 g smör

2 burkar kräftor i spad

5 dl vatten

1 fiskbuljongtärning utan smakförstärkare

3 morötter

2 dl crème fraiche

Chilipulver

Cayennepeppar

Salt

Peppar

1 kruka dill

 Citron


Gör så här:

Smält smöret och häll i spadet från kräftorna.

Späd därefter med vatten under omrörning.

Tillsätt buljongtärningen.

Riv morötterna och häll i soppan.

Rör ner crème fraiche och låt det koka ihop på svag värme ca 15 minuter.

Smaka av med chilipulver, cayennepeppar, salt och peppar.

Finhacka dillen och lägg i soppan tillsammans med kräftorna strax innan servering.

Garnera med citronskal.

Hamburgerbröd

Av Maria - 2024-07-23 08:30

Antal: 12 stycken

Ugn: 250 grader, 10 minuter

Jäsning: dubbel storlek + en till


Ingredienser:
50 g jäst

5 dl vatten

50 g smör eller margarin

½ tsk salt

15-16 dl (900-950 g) vetemjöl


Gör så här:

Smält smöret, häll i vattnet och värm till 37 grader.

Slå det över den smulade jästen och tillsätt salt och mjöl.

Arbeta degen smidig och låt jäsa till dubbel storlek.


Ta upp den på bakbordet och dela i 12 bitar som plattas ut till 2 cm tjocka kakor.

Lägg dem på smord plåt och låt jäsa upp ordentligt och grädda i 250 grader, 10 minuter.

Annas snabba wok (LCHF)

Av Maria - 2024-07-23 06:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2-3 msk smör att woka i

500 g frysta wokgrönsaker

1 msk tandoorikrydda

5 dl vispgrädde


Gör så här:
Fräs smöret i stekpannan och tillsätt wokgrönsakerna.

Krydda med tandoorikrydda.

Tillsätt grädde och låt koka ihop ca 5 minuter.


Tips!

Man kan variera kryddorna och byta ut grädden mot kokosmjölk.

Man kan även lägga i några halverade champinjoner samt toppa med 1 dl jordnötter.

Ovido - Quiz & Flashcards