Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
½ sats pasta enligt recept nedan skuren till lasagneplattor
1 gul lök, hackad
400 g nötfärs eller quornfärs
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk färsk timjan eller 1 ½ tsk torkad
1 msk fond
2 vitlöksklyftor, rivna/pressade
1 krm svartpeppar
½ tsk salt
4 dl crème fraiche
100 g riven parmesanost eller 200 g smulad fetaost
LCHF-pasta/glutenfripasta, 2 plåtar:
4 ägg
1 dl vatten
½ dl fiberhusk
2 msk kokosnötsmjöl
2 tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225º.
Stek löken lite mjuk, tillsätt färsen och bryn allt en stund.
Tillsätt tomater och samtliga kryddor.
Låt sedan koka under lock i 15 minuter.
Blanda samman crème fraiche med riven parmesan eller smulad fetaost.
Ringla lite olja i botten på en ugnsform.
Bred ut en tredjedel av köttfärssåsen i botten, täck med en tredje del av lasagneplattorna och bred en tredjedel crème fraicheröran ovanpå.
Upprepa detta ytterligare två gånger.
Gratinera mitt i ugnen i 15-20 minuter.
LCHF-pasta/glutenfripasta:
Sätt ugnen på 150°.
Mixa ihop ägg, vatten, fiberhusk, kokosnötmjöl och salt.
Låt stå och svälla i 10 minuter.
Blanda en gång till.
Dela degen på två och kavla ut tunna plattor av degen i omgångar mellan två oljade bakplåtspapper. Varje deghalva räcker till en hel ugnsplåt.
Dra av det översta bakplåtspappret och grädda plattorna en i taget i 9-10 minuter.
Skär pastan till önskad form.
Jag gjorde lasagneplattor av min, men det går även att gör tex fettuccine.
Använder du inte all pasta vid samma tillfälle så rulla ihop den i bakplåtspappret och lägg i en plastpåse i kylen där den klarar sig ett par dagar eller frys in den.