Ingredienser:
400 g torsk
1 ägg
1 msk vispgrädde
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1/2 tsk gurkmeja
2 msk persilja hackad
1 1/2 dl ströbröd
Smör att steka i
Gör så här:
Kör fiskfiléerna, ägget, grädden och kryddorna i matberedare till en färs.
Forma den lösa färsen med vattensköljda händer till 4 stora eller 8 små runda biffar.
Vänd biffarna i ströbröd och stek i smör.
Servera med potatismos och broccolimos.
Även gott i hamburgerbröd som fiskburgare.
Ugn: 175 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
200 g smör
1,75 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
Se till att smöret är rumsvarmt.
Vispa ihop mjukt smör, socker samt sirap i en bunke någon minut med elvisp.
Blanda vetemjöl, bakpulver samt vaniljsocker i en andra bunke.
Tillsätt mjölblandningen till smörblandningen samt rör ihop hastigt till en deg.
Dela degen i två delar.
Rulla ut varje del till längder på ca 35 cm - de ska få plats liggandes på din ugnsplåt.
Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper med minst 8 cm mellanrum.
Tryck och platta till dem lite med en gaffel.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter eller tills de fått fin färg.
Låt svalna något innan du skär dem medan de ännu är varma i sneda snitt på ca 2-3 cm breda kakor (snittar).
Låt sedan kakorna svalna helt.
Dela och bryt sedan isär dem när de svalnat.
Ugn: 200 grader, 20-30 minuter
Ingredienser:
12 stora champinjoner eller portabello
1 "långt" paket chèvre, skala försiktigt av det yttersta skalet. Dela i bitar.
3-5 msk philadelphiaost
En nypa färsk persilja, grovt hackad
Salt & pepper
Honung att ringla på.
Gör så här:
Ta loss svampfötterna och finhacka, blanda med ost, persilja och kryddor och fyll dina svampar.
Ringla över honungen.
Ugnsbaka i ca 200 grader i 20-30 min.
Ät som de är med lite god sallad, eller använd som tillbehör.
Ingredienser:
250g torkade fikon
2,5 dl rött vin
1 dl råsocker (funkar även med vanligt eller en blandning)
75g cashewnötter
Gör så här:
Grovhacka nötterna och fikonen.
Koka ihop alla ingredienser i ca 10-15 minuter och häll upp på en ren burk med tätslutande lock.
Njut med din bästa ost!
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g morötter
1 msk riven ingefära
1 tsk olja
5 dl hönsbuljong
1 lime
400 ml kokosmjölk
1 tsk sambal oelek
Salt
Peppar
Garnering:
1 dl salta jordnötter
½ kruka hackad koriander
Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök.
Skala och skär morötterna i mindre bitar.
Skala och riv ingefäran.
Fräs lök, vitlök och morötter i oljan i en stor kastrull ca 5 minuter.
Tillsätt buljongen, ingefäran och 1 tsk pressad limesaft.
Koka upp och låt småkoka under lock ca 15 minuter eller tills morötterna är mjuka.
Ta av soppan från värmen.
Mixa den slät direkt i kastrullen med en stavmixer eller i matberedare.
Tillsätt kokosmjölken och värm soppan.
Smaka av med sambal oelek, salt och peppar.
Hacka och blanda jordnötter och koriander grovt.
Strössla över vid servering.
Servera gärna med ett gott bröd.