• Klicka här för webbversionen

Foodish

Fiskbiffar av torsk

Av Maria - 2023-09-23 20:00

Ingredienser:

400 g torsk
1 ägg
1 msk vispgrädde
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1/2 tsk gurkmeja
2 msk persilja hackad
1 1/2 dl ströbröd
Smör att steka i


Gör så här:

Kör fiskfiléerna, ägget, grädden och kryddorna i matberedare till en färs.
Forma den lösa färsen med vattensköljda händer till 4 stora eller 8 små runda biffar.
Vänd biffarna i ströbröd och stek i smör.
Servera med potatismos och broccolimos.

Även gott i hamburgerbröd som fiskburgare.

Fisk & skaldjur
Dela · Kommentera  

Sirapskakor

Av Maria - 2023-09-23 20:00

Ugn: 175 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

200 g smör
1,75 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
Se till att smöret är rumsvarmt.
Vispa ihop mjukt smör, socker samt sirap i en bunke någon minut med elvisp.
Blanda vetemjöl, bakpulver samt vaniljsocker i en andra bunke.
Tillsätt mjölblandningen till smörblandningen samt rör ihop hastigt till en deg.
Dela degen i två delar.

Rulla ut varje del till längder på ca 35 cm - de ska få plats liggandes på din ugnsplåt.

Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper med minst 8 cm mellanrum.

Tryck och platta till dem lite med en gaffel.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter eller tills de fått fin färg.
Låt svalna något innan du skär dem medan de ännu är varma i sneda snitt på ca 2-3 cm breda kakor (snittar).
Låt sedan kakorna svalna helt.

Dela och bryt sedan isär dem när de svalnat.

Bakat
Dela · Kommentera  

Chevréfylld svamp

Av Maria - 2023-09-23 16:00

Ugn: 200 grader, 20-30 minuter


Ingredienser:
12 stora champinjoner eller portabello
1 "långt" paket chèvre, skala försiktigt av det yttersta skalet. Dela i bitar.
3-5 msk philadelphiaost
En nypa färsk persilja, grovt hackad
Salt & pepper
Honung att ringla på.

 

Gör så här:
Ta loss svampfötterna och finhacka, blanda med ost, persilja och kryddor och fyll dina svampar.

Ringla över honungen. 

Ugnsbaka i ca 200 grader i 20-30 min.

Ät som de är med lite god sallad, eller använd som tillbehör.

Grönsaksrätter & Vegetariskt · Smått & gott & Tillbehör
Dela · Kommentera  

Fikonmarmelad

Av Maria - 2023-09-23 15:45

Ingredienser:
250g torkade fikon
2,5 dl rött vin
1 dl råsocker (funkar även med vanligt eller en blandning)
75g cashewnötter

 

Gör så här:
Grovhacka nötterna och fikonen.

Koka ihop alla ingredienser i ca 10-15 minuter och häll upp på en ren burk med tätslutande lock.

Njut med din bästa ost!

Fikon · Hemmagjorda presenter · Inläggningar, sylta & safta
Dela · Kommentera  

Morotsoppa

Av Maria - 2023-09-23 15:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
1 gul lök

1 vitlöksklyfta

500 g morötter

1 msk riven ingefära

1 tsk olja

5 dl hönsbuljong

1 lime

400 ml kokosmjölk

1 tsk sambal oelek

Salt

Peppar


Garnering:

1 dl salta jordnötter

½ kruka hackad koriander


Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök.

Skala och skär morötterna i mindre bitar.

Skala och riv ingefäran.

Fräs lök, vitlök och morötter i oljan i en stor kastrull ca 5 minuter.

Tillsätt buljongen, ingefäran och 1 tsk pressad limesaft.

Koka upp och låt småkoka under lock ca 15 minuter eller tills morötterna är mjuka.

Ta av soppan från värmen.

Mixa den slät direkt i kastrullen med en stavmixer eller i matberedare.

Tillsätt kokosmjölken och värm soppan.

Smaka av med sambal oelek, salt och peppar.

Hacka och blanda jordnötter och koriander grovt.

Strössla över vid servering.

Servera gärna med ett gott bröd. 

Grytor & Soppor · Grönsaksrätter & Vegetariskt
Dela · Kommentera  
  • <
  • >
  • Slumpa blogg
Ovido - Quiz & Flashcards