Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
600 g fläskfilé
300 g smördeg (en rulle)
2 msk färskost med gräslök
1 msk smör
1 msk olja
1 ägg, uppvispat
salt och svartpeppar
Trattkantarellsås:
4 dl rensade trattkantareller
1 schalottenlök
1 msk smör
2 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
1 msk balsamvinäger
1/4 kycklingbuljongtärning
salt och svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa fläskfilén från senor.
Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn köttet runt om.
Krydda med salt och peppar.
Låt köttet svalna.
Rulla ut smördegen och kavla eventuellt ut den så att den passar köttets längd.
Skär ett snitt längs med fläskfilén och fyll snittet med färskosten.
Lägg köttet på smördegen, med snittytan nedåt, vik ihop degen och skär bort det som är överflödigt. (Gör eventuellt dekorationer av den överflödiga degen.)
Nyp ihop skarven väl, lägg sedan köttet i en ugnsfast form.
Pensla med det uppvispade ägget.
Grädda i ugnen tills köttet är 72 grader.
Det tar ca 30 minuter.
Såsen:
Skär svampen i mindre bitar och finhacka löken.
Smält smöret i en kastrull och stek svamp och lök i den till alla vätska kokat bort.
Tillsätt sedan crème fraiche, grädde och balsamvinäger.
Krydda med med kycklingbuljongen, salt och peppar.