Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 20-30 minuter
Ingredienser:
600 g oxfilé
2 tsk rapsolja
1 kg sparrispotatis
4 morötter
2 tsk rapsolja
salt
peppar
Rödvinssås:
1 schalottenlök
1 tsk flytande margarin
2,5 dl rött vin (rött matlagningsvin)
0,5 dl portvin
1 lagerblad
0,5 tsk torkad timjan
0,5-1 msk koncentrerad kalvfond
Lök- och timjanschutney:
5 schalottenlökar
1 tsk rapsolja
1 msk färsk timjan, hackad
1 msk flytande honung
0,5 msk vitvinsvinäger
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Halvera potatis på längden.
Skala och skär morötter i stavar.
Lägg i en påse och blanda runt med olja, flingsalt och peppar.
Häll över på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta i ugn ca 20-30 minuter.
Skala och hacka 1 lök, fräs i margarin i en kastrull.
Tillsätt matlagningsvin, portvin, lagerblad och timjan.
Låt reducera tills den börjar tjockna.
Smaka av med fond, salt och peppar.
Skiva resterande lök och fräs i olja tillsammans med timjan på låg värme ca 10 minuter.
Tillsätt honung och vinäger.
Låt svalna och smaka av med salt och peppar.
Skiva upp oxfilé och pensla skivorna med olja, stek eller lägg på grillen.
Salta och peppra och servera med chutney, potatis, morötter och rödvinssåsen.