Antal: 4 portioner
Ugn: 200º, ca 20 minuter + 10-15 minuter
Ingredienser:
500 g cocktailtomater
2-3 msk olivolja
1 tsk smör till stekning + 1 msk till formen och till aluminiumfolien
1 tsk strösocker
Salt
Nymald svartpeppar
1 tsk balsamvinäger
½ kruka färsk basilika, strimlad
4 portioner kokt pasta, ca 300 g okokt
Gratängsås:
3 dl grädde
3 ägg
150 g riven gratängost
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Garnering:
2 dl riven parmesanost
½ dl finstrimlad basilika
Gör så här:
Dela tomaterna.
Hetta upp oljan och smöret i en stekpanna.
Fräs tomaterna 2-3 minuter och rör om några gånger under tiden.
Tillsätt sockret och fräs ca 1 minut.
Smaka av med salt, peppar och vinäger.
Blanda i finstrimlad basilika.
Sätt ugnen på 200º.
Blanda grädde, ägg och ost i en bunke.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda i pastan.
Vänd ner tomaterna.
Häll det i en smord ugnsform.
Täck formen med smord aluminiumfolie, grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.
Ta bort folien.
Sätt formen mitt i ugnen ytterligare 10-15 minuter tills gratängen fått vacker färg.
Garnera med parmesan och basilika.
Tips!
Prova att grädda i portionsformar, då kan du halvera tillagningstiden.