Foodish

Pastagratäng med tomat & parmesan

Av Maria - 2024-10-31 08:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 200º, ca 20 minuter + 10-15 minuter


Ingredienser:

500 g cocktailtomater

2-3 msk olivolja

1 tsk smör till stekning + 1 msk till formen och till aluminiumfolien

1 tsk strösocker

Salt

Nymald svartpeppar

1 tsk balsamvinäger

½ kruka färsk basilika, strimlad

4 portioner kokt pasta, ca 300 g okokt


Gratängsås:

3 dl grädde

3 ägg

150 g riven gratängost

½ tsk salt

1 krm nymald svartpeppar


Garnering:

2 dl riven parmesanost

½ dl finstrimlad basilika


Gör så här:
Dela tomaterna.

Hetta upp oljan och smöret i en stekpanna.

Fräs tomaterna 2-3 minuter och rör om några gånger under tiden.

Tillsätt sockret och fräs ca 1 minut.

Smaka av med salt, peppar och vinäger.

Blanda i finstrimlad basilika.

Sätt ugnen på 200º.


Blanda grädde, ägg och ost i en bunke.

Smaka av med salt och peppar.

Blanda i pastan.

Vänd ner tomaterna.

Häll det i en smord ugnsform.

Täck formen med smord aluminiumfolie, grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.


Ta bort folien.

Sätt formen mitt i ugnen ytterligare 10-15 minuter tills gratängen fått vacker färg.

Garnera med parmesan och basilika.


Tips!

Prova att grädda i portionsformar, då kan du halvera tillagningstiden.

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards